Wit-Gele Kruis Roeselare volgt welzijn van mantelzorgers nauwer op

Mantelzorgers

“Hoe ist vandaag?” Deze vraag stellen zorgverleners elke dag aan patiënten. Mantelzorgers worden daarbij weleens over het hoofd gezien. Zij dragen nochtans een zware taak, die soms té zwaar kan worden. Om dat te vermijden start het Wit-Gele Kruis Roeselare met het MAS-proefproject.

“Mantelzorgers spelen een cruciale rol bij het langer thuis kunnen blijven wonen van personen met een bepaalde zorgbehoefte”, legt Tony Debels, afdelingsverantwoordelijke Wit-Gele Kruis Roeselare, uit. “Ze nemen tal van rollen op en zijn zo complementair aan de zorg die de thuisverpleegkundige, arts, kinesist, gezinshulp enzovoort biedt. In de praktijk zien we dat deze ondersteuning valt of staat met de draagkracht van de mantelzorger.” Het is daarom belangrijk om tijdig op te merken wanneer een mantelzorger ‘erdoor’ zit. “We willen met hen praten over die belasting, en zo een gevoel van betrokkenheid, een helpende hand, bieden.”

Van subjectief gevoel naar objectieve score

Het MAS-pilootproject moet vinger aan de pols houden. Bij de start werden meteen 92 mantelzorgers aangeduid waar de zorg te zwaar werd of dreigt te worden. Zij werden opgenomen in het proefproject. Dat houdt in dat, sinds een zestal maanden, een vertrouwde ploeg aan verpleeg- en zorgkundigen elke maand nagaan hoe het met deze mantelzorger gaat. Dat gebeurt aan de hand van een score, de MAS-score. Deze schaal zet het subjectieve gevoel van overbelasting om in een objectief cijfer.

Verpleegkundige Wit-Gele Kruis Roeselare
Berthe, verpleegkundige bij Wit-Gele Kruis afdeling Roeselare.

De MAS-score is niet abstract. Het is visueel aantoonbaar aan de hand van een tablet, via het scherm van het elektronisch beveiligde dossier van de patiënt. Zo is een gevoel van overbelasting opeens zichtbaar. Gaat die evolutie niet de goede richting uit, dan kan de thuisverpleegkundige terugkoppelen naar patiënt en mantelzorger.

Later dit jaar volgt een evaluatie van het project. Ten slotte komt er ook nog een wetenschappelijke validatie van het instrument. Interesse naar de eerste resultaten? Deze hoor je op 22 november 2022, tijdens een symposium in AZ Delta.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.