Vrouwen krijgen VR-bril om weeën te verzachten

VR-bril tijdens bevalling

Sinds kort kunnen zwangere vrouwen tijdens hun arbeid op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis een Virtual Reality (VR) bril opzetten. Dit zou hen minder pijnlijke momenten bij de weeën doen ervaren. De vroedvrouwen en gynaecologen zijn er blij het hoogtechnologisch snufje te kunnen inzetten.

Virtual reality of VR is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent en dat leidt af. Wetenschappelijk onderzoek uit Nederland heeft aangetoond dat vrouwen die een VR-bril opzetten een pijnscore geven van gemiddeld twee punten lager. Dat is toch een aanzienlijk verschil. Dit was voor de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis de beweegreden om deze manier van pijnstilling aan te bieden aan hun patiënten.

“Het was de bedoeling om een VR-bril aan te kopen zodat vrouwen die op bevallen staan, minder pijn ervaren. Weides met bloemen, de zee, een sterrenhemel,… het kan allemaal. Een wandeling door het bos en een kalme stem die coacht op de juiste ademhaling met een meditatiemuziekje op de achtergrond. De VR-bril brengt je in een andere wereld. Dit is rustgevend, het ontspant. En dat is nu net wat vrouwen tijdens een arbeid en bevalling nodig hebben,” vertelt hoofdvroedvrouw Renilde Bastaens.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de patiënt die bril constant op houdt. Een kwartier maximaal en dan gaat hij weer een poos af. Op het moment dat de baby er bijna is, bij de persweeën, wordt de bril ook niet opgezet. “De vrouwen missen dus zeker hun eigen bevalling niet.” lacht hoofdvroedvrouw Renilde.

Het helpt ontspannen

Het gebruik van deze techniek is niet nieuw in de medische wereld. Ook niet in het Imeldaziekenhuis. Op kinderafdeling in Bonheiden wordt de VR-bril succesvol gebruikt als pijnstilling tijdens onaangename behandelingen. Bij kinderen zorgt dit vaak voor afleiding zodat bepaalde procedures zoals bijvoorbeeld bloed nemen, vlotter kunnen verlopen. Maar daar stopt het niet.

“Ook onze Fertiliteitskliniek maakt gebruik van VR tijdens hun ingrepen. Het ontspant de aanstaande mama’s bij bijvoorbeeld het terugplaatsen van embryo’s. Ook het minder ervaren van pijn is een voordeel,” legt hoofdvroedvrouw Renilde uit.

VR-bril tijdens bevalling
Patiënte Bo mocht de VR-bril al uittesten: “Een zeer aangename ervaring.”

“Het gebruik van de VR-bril kan de warme en gepersonaliseerde zorg die we als team elke dag aanbieden zeker niet vervangen. Van oudsher zijn allerlei methoden ontwikkeld om de pijn tijdens arbeid en bevalling draaglijk te maken. Er zijn tal van alternatieven ontwikkeld, elk met hun voordelen en nadelen: rondwandelen, de ruggenprik, lachgas, het relaxatiebad, de zitbal,… Met deze nieuwe aanpak, die past binnen onze digitale tijd, willen we als team openstaan voor innovatie en verandering met als doel een gepersonaliseerde en optimale beleving van een uniek moment in het leven van een aanstaande moeder en
haar partner,” aldus dokter Jan Bosteels, medisch diensthoofd gynaecologie-verloskunde.

Een nieuwe realiteit

“Het precieze werkingsmechanisme van virtual reality in de behandeling van pijn is nog niet helemaal opgehelderd, maar er zijn een aantal interessante hypothesen. Wanneer we geconfronteerd worden met een mogelijke pijnprikkel gaan onze hersenen zich als het ware voorbereiden op de pijn die gaat komen. Ze gaan daarbij in het onderbewuste circuit van ons brein alle herinneringen in verband met pijn ‘opfrissen’, hetgeen de beleving van pijn kan beïnvloeden of versterken. Door het gebruik van een VR-bril krijgen onze hersenen te maken met een nieuwe realiteit. Door de combinatie van visuele informatie, geluid en soms zelfs gevoelsinformatie, gaan onze hersenen geloven dat we ondergedompeld zijn in de andere realiteit. Wanneer dit dan een positieve ontspannen setting is, zoals bijvoorbeeld een zacht glooiende alpenweide, dan zullen ze ook de daarbij horende positieve emoties uit die onbewuste circuits gaan activeren. Het is door dergelijke afleidingsmaneuvers dat de pijn minder intens zal aangevoeld worden.“ verduidelijkt dokter Maarten Dewil, neuroloog Imeldaziekenhuis.

Ook de patiënten reageren positief. Bo Dierckx mocht als één van de eersten de VR-bril uittesten tijdens haar arbeid in het verloskwartier. “Het is erg aangenaam dat je het samen met je partner kan beleven, daar hij mee kan kijken op de tablet wat ik zie via de bril. Je wordt door de virtuele wereld even weggenomen uit de realiteit/situatie, waardoor je opnieuw wat beter kan ontspannen. Voor ons was dit een zeer aangename afwisseling bij een lange dag.” vertelt patiënte Bo.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES