‘Duffeltje, het Knuffeltje’ omarmt kinderen van ouders met psychische kwetsbaarheid

Duffeltje, het Knuffeltje

Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis, ook voor kinderen van patiënten. Om die reden lanceerde Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel het project ‘Duffeltje, het knuffeltje’. Met het prentenboek en de gelijknamige knuffel hopen ze kinderen troost te bieden.

Duffeltje, het Knuffeltje is een totaalproject. Het won recent een aanmoedigingsprijs van de Koning Boudewijnstichting en werd nu officieel bekendgemaakt. Het prentenboek gaat over Duffeltje de kangoeroe en zijn avonturen. Door de verhalen leren kinderen beter begrijpen wat een psychiatrisch ziekenhuis is en waarom hun ouder of familielid er een tijd moet verblijven. Uiteraard hoort daar een grote kangoeroeknuffel bij. Deze gaat mee met de kinderen naar huis. Er is ook een kleine kangoeroe Joey, deze blijft bij de ouder in het ziekenhuis.

Geruststellend effect

“Het is de bedoeling dat kinderen kunnen kennis maken met de afdeling, met iemand van het team, en met de kangoeroeknuffel. We willen een kindvriendelijk psychiatrisch ziekenhuis zijn. We zien dat hulpverleners in de volwassenenzorg zich vaak nog ongemakkelijk voelen in het omgaan met kinderen. Daarom is het belangrijk dat een zorgverlener de knuffel zelf aan het kind kan geven. Het is geruststellend voor kinderen als ze op een prettige manier kennis kunnen maken met iemand die nu mee zorgt voor mama of papa”, zegt Annie Nuyts, bezielster van het familiebeleid en familieondersteuning bij UPC Duffel en van het project Duffeltje, het Knuffeltje.

Duffeltje, het Knuffeltje

“Door het verhaal en de knuffel ontstaat er verbinding tussen de kinderen, hulpverleners en ouders. En het gaat verder: tijdens Zorg-voor-het-kind-sessies ondersteunen we ouders of mede-opvoeders en bieden we hulp bij de interactie met hun kinderen. Zo leren zij om bij kinderen behoeften te herkennen. Wat maken kinderen door als een ouder opgenomen is? Hoe kan een ouder kinderen het best tegemoetkomen? Wie kan daarbij helpen?”

Brug tussen volwassenen- en kinderwerking

Het knuffeltje kan ook elders gebruikt worden, zegt het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel. “We willen een brug vormen tussen organisaties die werken met volwassenen en organisaties die zich richten tot kinderen. Het stimuleert de samenwerking en de knuffel is een veilig herkenningspunt voor kinderen. Duffeltje doorbreekt stigmatisering en helpt psychische kwetsbaarheid bijvoorbeeld op school en in de samenleving bespreekbaar te maken. Een handleiding voor leerkrachten mocht bijgevolg niet ontbreken”, klinkt het.

‘Duffeltje, het Knuffeltje’ is een initiatief van UPC Duffel, het Netwerk Emergo (samenwerkingsverband GGZ regio Mechelen-Boom-Lier), PANGG0-18, CKG Bethlehem (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning), CGG De Pont (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg), de gemeente Duffel en de Duffelse scholen.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES