Patiënten krijgen privétentoonstelling van S.M.A.K

Art for Care

Niet iedereen kan naar een museum gaan. Patiënten die langdurig in een ziekenhuis verblijven, om maar een voorbeeld te noemen. Daar zocht en vond S.M.A.K (het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten) een oplossing voor: patiënten van Ziekenhuis Geel genoten een privétentoonstelling aan hun bed. “Kunst kan patiënten in een andere wereld brengen, de basis vormen voor een goed gesprek en die welgekomen afleiding bieden”, vertelt Aline Van Nereaux van S.M.A.K.

Eén voor één werden werken van Ricardo Brey, Guillaume Bijl en Navid Nuur uit een koffer gehaald op de SP-afdeling van Ziekenhuis Geel. Dat is de afdeling waar patiënten langer dan twee weken verblijven omdat ze herstellen na bijvoorbeeld een zware operatie of een ongeval. Bij ieder stuk kwam een woordje uitleg.

Patiënt René vertelt hoe hij het beleefde: ”Ik had voordien geen grote belangstelling voor kunst, maar nu is mijn interesse gewekt. Het mooiste stuk vond ik de kussensloop van Nikolaas Demoen. Vooral het gedicht dat hij erbij schreef zette me aan tot nadenken.” 

Art for Care

“Onze patiënten hebben moeilijke dagen waarop ze pijn hebben en de revalidatie nog een lange weg lijkt. Dit soort afleiding is van harte welkom”, zegt diensthoofd SP-afdeling Elke Vastmans.

Art for Care, de privétentoonstelling waarmee S.M.A.K kunst naar patiënten van Ziekenhuis Geel bracht.
Het kunstwerk van Nikolaas Demoen

Het programma draagt de toepasselijke naam Art for Care. “We tonen werk van bekende kunstenaars zoals Richard Jackson, Navid Nuur, en van jonge of minder bekende namen. Ook de vorm varieert. In onze koffer zitten tekeningen en schilderijen, sculpturen en videowerken. Het is een prikkelende collectie van verhalen, getuigenissen, poëzie, filosofische vragen en krachtige beelden”, aldus Aline Van Nereaux.

Een ‘healing environment’

Het is niet de eerste keer dat Ziekenhuis Geel kunst betrekt in het zorgaanbod. “Kunst is essentieel in onze samenleving in functie van onze gezondheid en ons welzijn”, vertelt Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel. “De samenwerking met S.M.A.K past in onze visie van de ‘healing environment’ die we willen creëren voor patiënten. Dat is een plek waar alle facetten van welzijn aan bod komen.”

Eerder werkte het ziekenhuis samen met Kunsthuis Yellow Art en werden optredens van jongeren in het ziekenhuis georganiseerd in samenwerking met de kunstacademie van Geel. Ook een kunstproject voor scholen hoort in dat rijtje. “We zijn niet van plan te stoppen aan alle aspecten van het patiënt-welzijn te werken. We organiseren in de maand mei nog een workshop houtsnede, ook in samenwerking met S.M.A.K en een bekende kunstenaar.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.