Aan het werk zonder sollicitatieprocedure – Zorgband Leie en Schelde experimenteert met Open Hiring

DSC05228

“Motivatie is belangrijker dan CV en opleiding”

Merelbeke, 6 april 2022 – Even op gesprek en meteen aan de slag. Voor veel werkzoekenden lijkt het te mooi om waar te zijn. En toch kan het, want wie bij de Zorgband Leie en Schelde aan de slag wil als poetshulp, onderhoudsmedewerker of keukenmedewerker, hoeft daar geen lange sollicitatieprocedure meer voor te doorlopen. Dankzij Open Hiring kunnen kandidaten op een laagdrempelige manier aan een job geraken. De feitelijke evaluatie gebeurt pas op de werkvloer zelf. De nieuwe aanpak loont, want sinds de invoering van het Open Hiring-principe kwamen er al zes nieuwe medewerkers aan boord.

Heel wat vacatures in de zorgsector raken moeilijk ingevuld. Niet alleen zorg- en verpleegkundigen, maar ook onderhoudsmedewerkers, keukenmedewerkers en poetshulpen zijn moeilijk te vinden. Daarom besloot de Zorgband Leie en Schelde, de overkoepelende organisatie van zorginstellingen in Merelbeke, Destelbergen, Laarne en Nazareth, in te stappen in het Open Hiring-project, een proefproject van de Universiteit Gent. De UGent onderzoekt het effect van verschillende wervingsmethodieken en in hoeverre een alternatieve aanpak voor een vlottere rekrutering zorgt.

Werknemers kiezen zelf voor de job

Kort gesteld kunnen kandidaten voor een aantal functies via Open Hiring solliciteren zonder al te moeilijke procedures. Motivatiebrief, CV en selectieproeven vallen weg, en na een laagdrempelig gesprek kunnen de kandidaten zélf beslissen of ze voor de job kiezen of niet. Een echt sollicitatiegesprek komt er dus niet, en opleiding en evaluatie gebeuren op de werkvloer zelf. Wie via Open Hiring solliciteert, kan dus meteen zijn meerwaarde in de praktijk tonen.

Het principe komt uit Amerika (in Nederland sinds 2017) overgewaaid. Bedrijven nemen mensen aan zonder vooraf te testen en zonder langdurige procedures. Het bedrijf stelt een vacature open, en werkzoekenden kunnen vrijblijvend langskomen om over de job te praten. De werkgever legt dan alle details uit, en wanneer de kandidaat interesse heeft kan die zich meteen aanbieden. Eigenlijk kiest werknemer de werkgever in plaats van omgekeerd.

Solliciteren zonder stress

Sinds de Zorgband Leie en Schelde in oktober 2021 in het proefproject stapte, kwamen er al 6 nieuwe poetshulpen aan boord van de lokale dienstencheque-onderneming. Een van hen is Yildiz Kersan, die een carrièreswitch maakte. “Voordien werkte ik als verkoopsmedewerkster maar ik zocht een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk kwam ik bij de Zorgband Leie en Schelde terecht. En aangezien ik graag schoonmaak, leek die job wel iets voor mij. Ik nam contact op, informeerde naar de werkomstandigheden en werkuren, en we bleken een match te hebben. Eén keer ben ik op gesprek langs geweest, maar echt solliciteren was daar niet bij. Ik liep twee weken met iemand mee om het vak te leren, en nadien kon ik aan de slag. Sinds eind januari heb ik een vast contract.” Yildiz vindt de nieuwe manier van solliciteren een verademing. “Het is fijn dat je na een eenvoudig gesprek meteen een job krijgt, zonder een hele procedure te moeten doorlopen. Dat is toch een pak stress dat meteen wegvalt.”

Geen drempels meer

En dat is meteen ook de bedoeling van het Open Hiring-principe: mensen die een nieuwe job vaak ontlopen wegens (voor hen) ingewikkelde sollicitatieprocessen, toch overtuigen om voor de uitdaging te kiezen. “Een heel andere manier van werken, maar meteen ook een laagdrempelige manier om mensen aan te werven voor knelpuntberoepen”, zegt Githa Praet, algemeen directeur van de Zorgband Leie en Schelde. “Gezien wij deel uitmaken van de lokale besturen, wordt solliciteren bij ons vaak een omslachtig proces. Zeker voor poetshulpen, onderhoudsmedewerkers en keukenpersoneel is het opstellen van een CV en motivatiebrief vaak al een drempel om voor de job te gaan. Via Open Hiring vallen die drempels weg. Kandidaten kunnen op een ontspannen manier contact opnemen, hun vragen stellen over de functie, en zich opgeven om voor ons te komen werken. Een veel toegankelijkere aanpak die goed blijkt te werken.”

Evaluatie op de werkvloer zelf

Maar hoe ben je als werkgever zeker dat je nieuwe medewerker over de juiste vaardigheden beschikt? “Dat is kwestie van een mindswitch”, zegt Jaimie Hindryckx, HR-verantwoordelijke van de Zorgband Leie en Schelde.

“Normaal gezien schat je het kunnen van je kandidaat op voorhand in. Nu geef je je nieuwe medewerker de kans om zich te bewijzen. Loopt het niet zoals verwacht, dan kan je extra opleiding en bijsturing op het werk zelf voorzien.” Een groot verschil dus met het huidige systeem waar kandidaten vooraf worden aangenomen op basis van diploma’s en selectietesten. “Maar we merken dat deze nieuwe aanpak voor veel mensen een groot voordeel is. Zij zijn gemotiveerd om zich op het werk te bewijzen en voelen zich niet afgeschrikt om voor ons te komen werken”, aldus Jaimie Hindryckx.

Open Hiring biedt ook kansen voor vluchtelingen

Dankzij het Open Hiring-traject kon een Oekraïnse vluchteling aan het werk bij de Zorgband Leie en Schelde. De organisatie ving enkele families uit Oekraïne op die tijdelijk in een afdeling van het woonzorgcentrum konden verblijven. Intussen kregen de vluchtelingen een andere thuis, maar één van hen nam spontaan contact op met de Zorgband Leie en Schelde om in de keuken te komen werken. In eerste instantie werd de vrouw ingeschakeld als vrijwilliger, maar sinds haar werkkaart recentelijk in orde is, kreeg ze een tijdelijk contract aangeboden. De collega’s van de keuken hebben haar met open armen ontvangen en leren haar nu reeds de eerste woordjes Nederlands.

LEES OOK INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES