Wit-Gele Kruis test ‘Slimme Brillen’ in regio Brugge

Francis met smart glass

Via het testproject wordt onderzocht hoe Smart Glasses technische zorgen vanop afstand kunnen ondersteunen, vb. bij een complexe wondzorg, aanprikken van een poortkatheter, intraveneuze perfusie, plaatsen suprapubische sonde,… Na enkele eerste testen gaat het Wit-Gele Kruis nu aan de slag met de Smart Glasses in de regio Brugge. De bedoeling is om de Smart Glasses de komende maanden te laten gebruiken door 15 thuisverpleegkundigen en de vergelijking te maken met verpleegkundigen die werken zonder dergelijke Smart Glasses. We gaan polsen naar hun gebruikservaringen, alsook naar de mening van onze patiënten. Het Wit-Gele Kruis zet sterk in op innovatie en bekijkt regelmatig welke technologieën hun verpleegkundigen in de toekomst kunnen helpen en ‘ontzorgen’.  

Wat is de ‘Smart Glass’?

De Smart Glass beschikt, naast een camera met een krachtige zoomfunctie, ook over een spreek-luisterverbinding en kan foto’s maken. De bril is tevens uitgerust met een ‘augment display’, een klein scherm waar instructies in de rechterlens kunnen worden geprojecteerd. Dit is bijzonder handig voor het geven van aanwijzingen (bv bij wondzorg) of het projecteren van instructies (bv instellen morfinepomp).

Francis Huyghe, nursingbegeleider in de regio Brugge:

Het is een leerrijke en uitdagende ervaring om met de collega’s hiermee aan de slag te gaan. We denken wel dat er een meerwaarde kan zijn voor de volledige zorgsector, zeker op het vlak van samenwerking tussen 1ste en 2e lijnszorg want externe zorgpartners kunnen bijv. meekijken vanop afstand. Sommige collega’s waren in eerste instantie misschien wat terughoudend, maar zagen na de opleiding de mogelijkheden van de smart glass en het enthousiasme steeg met de minuut.”

Hoe werkt het?

De verpleegkundige gaat bij de patiënt langs, zet de Smart Glass op en maakt verbinding met de ‘backoffice’. In de backoffice zit een zorgverlener die vanop een vaste locatie de handelingen ‘live’ meevolgt en feedback of instructies kan geven. De Smart Glass kan volledig vanop afstand worden bestuurd waardoor de verpleegkundige de handen vrij heeft om de zorghandelingen uit te voeren.

Proefproject

Het project beoogt verschillende doelstellingen: in een eerste fase werd o.a. onderzocht of de technologie ergonomisch en gebruiksvriendelijk is tijdens het uitvoeren van een zorg. En of de verbinding in alle omstandigheden kan worden gegarandeerd gezien gebruik wordt gemaakt van het GSM-netwerk.

In de volgende fase gaat het Wit-Gele kruis nu vooral bekijken in welke mate de Smart Glasses een impact hebben op het zorgproces en wat de patiënten en verpleegkundigen van de Smart Glass denken. Door de Smart Glasses uitgebreid te gebruiken in de regio Brugge zullen ze meer inzicht krijgen op deze vragen.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.