Koppelbed laat partners samen slapen in laatste dagen

Koppelbed AZ Turnhout

Een nieuw koppelbed op de palliatieve eenheid van AZ Turnhout geeft patiënten de mogelijkheid om samen te slapen met hun partner.

Patiënten die tijdens hun laatste levensfase op de palliatieve eenheid verblijven, kunnen weer samen met hun partner slapen dankzij het nieuwe koppelbed. Het is een bed dat aan het ziekenhuisbed kan gekoppeld worden, waardoor het een volwaardig dubbel bed wordt. 

“Blijven slapen op de kamer was iets wat natuurlijk al langer kon”, vertelt hoofdverpleegkundige Saara Winters. “In elke kamer op onze dienst is er een extra éénpersoonsbed voorzien, zodat partners of naasten kunnen overnachten. Maar we merkten dat heel wat koppels nood hebben aan nog eens echt samen slapen, in één bed. Met ons nieuwe koppelbed kunnen we onze patiënten en hun partners die nabijheid weer bieden. Zo kunnen koppels hun laatste momenten dicht bij elkaar doorbrengen.”  

Dichtbij de (klein)kinderen

“Ook overdag kan het bed van pas komen”, vult Saara aan. “Af en toe hebben we patiënten met jonge kinderen. Via het koppelbed kunnen de kinderen nog eens goed knuffelen of samen rusten met hun mama of papa. Ook grootouders kunnen via het koppelbed genieten van de nabijheid van hun kleinkinderen. Deze schenking past volledig in de huiselijke sfeer die we op onze palliatieve eenheid willen creëren.”

“Onze collega Luc Van Noten overleed vorig jaar na een periode van ziekte. We besloten om de som die opzij wordt gehouden voor de pensionering van medewerkers, te schenken aan de partner van Luc. Zij werkt als verpleegkundige op de palliatieve eenheid van AZ Turnhout en koos er daarom voor om het bedrag te spenderen aan het koppelbed.”

Aldus managing director Dirk Vandenberghe. Het naderende levenseinde van Luc werd extra pijnlijk toen Luc bij hen thuis in een ziekenhuisbed moest gaan slapen. Zo werden ze als koppel, al letterlijk, uit elkaar gehaald.

Door de schenking van het koppelbed aan de palliatieve eenheid kunnen er in de toekomst nog veel families genieten van warmte, geborgenheid en intimiteit tijdens het verblijf in het ziekenhuis.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES