Orthopedist A.S.Z. loopt Marathon des Sables voor het goede doel

Luc Bouwen op training

Dokter Luc Bouwen, orthopedisch chirurg in het A.S.Z., gaat eind maart de uitdaging aan om de Marathon des Sables te lopen én geld in te zamelen voor het goede doel. De Marathon des Sables in Marokko, zo’n 250 kilometer lang, staat bekend als de zwaarste voettocht ter wereld. Hij ziet het als dé uitgelezen kans om een fundraising actie op te zetten ten voordele van Artsen Zonder Vakantie. Dokter Luc Bouwen nam al deel aan 4 zendingen via Artsen Zonder Vakantie waarvoor hij jaarlijks een 14-tal dagen gaat werken en opereren in een ziekenhuis in DR Congo.

Wat is de Marathon des Sables?

Op 27 maart start dr. Luc Bouwen aan de Marathon des Sables in Marokko, waarbij deelnemers op 7 dagen tijd 250 km lopen. De marathon verloopt in verschillende fases:
• Dag 1: etappe van 30 – 35 km
• Dag 2: etappe van 30 – 35 km
• Dag 3: etappe van 30 – 35 km
• Dag 4: lange etappe 70 – 80 km
• Dag 5: rustdag of toekomen van de lange etappe als je onderweg hebt geslapen
• Dag 6: volledige marathon
• Dag 7: Charity stage 7 – 10 km

De marathon is self-sustaining, dit wil zeggen dat de deelnemers een rugzak moeten meenemen met al hun spullen: slaapzak, eten voor de hele week, kookgerei, toiletpapier, … . Met andere woorden, alles dat je tijdens de 7 dagen nodig hebt moet in je rugzak zitten. Al deze kilo’s maken het extra uitdagend. Wel voorziet de organisatie alle deelnemers van tenten om in te slapen en voldoende water. Zo is er om de 10 à 12 km een waterbevoorradingsstop.

Waarom heeft u besloten om deel te nemen aan de Marathon des Sables?

Dr. Luc Bouwen: “Het idee om aan de Marathon des Sables deel te nemen is gekomen na een vakantie met het gezin in Marokko. In 2019 zijn we met z’n allen op wandelvakantie in de Sahara van Marokko geweest en op de terugvlucht zaten we toevallig met de deelnemers van de Marathon des Sables op het vliegtuig. Toen heb ik ingezien dat mits een intensieve training het uitlopen van deze wedstrijd mogelijk moet zijn. Eens terug thuis heb ik dan enkele mensen gecontacteerd en heb ik ook een trainer ingehuurd om me in dit traject te begeleiden. Nu 2,5 jaar verder ben ik er helemaal klaar voor! De patiënten in Afrika, die soms te voet van zeer ver moeten komen om in het ziekenhuis te geraken voor een behandeling, zullen voor mij zeker en vast een extra inspiratiebron zijn en me motiveren om niet op te geven.”

Hoe zag uw intensieve training ter voorbereiding van deze marathon eruit?

“Ik ben ondertussen al 2,5 jaar aan het trainen en vorig weekend was mijn laatste intensieve trainingsweekend. Vorige week was er een inspanningstest in de hittekamer, dit ter voorbereiding van de hitte die mij staat te wachten in Marokko. De trainingen zijn zeer afwisselend en zijn gericht vooral op het leveren van langdurige inspanningen onder lage intensiteit. Mijn fysieke conditie is goed en ik recupereer vooral zeer snel, wat heel belangrijk zal zijn tijdens deze marathon. Vanaf nu zijn er geen intensieve trainingen meer gepland, alleen nog maar rustige training tot aan de start op 27 maart.”

Kunnen we uw prestaties volgen tijdens de Marathon des Sables?

“Ja dat kan zeker! De wedstrijd is live te volgen op de website van Marathon des Sables. Omdat we allemaal een GPS-tracker moeten dragen voor de veiligheid, kan men iedere deelnemer ook live volgen. Op zondag 27 maart wordt de link op de website (MDS live) geactiveerd en met het ingeven van de rugzaknummer of de naam van de deelnemer kan deze gedurende het ganse traject gevolgd worden.”


Wie is AZV en wat doen ze?

Voor veel ziekenhuizen in Afrika is het een grote uitdaging om kwaliteitsvolle gezondheidszorg te bieden. Daar zijn verschillende redenen voor: een gebrek aan voorzieningen, beperkte opleidingsmogelijkheden, een moeilijke bevoorrading met geneesmiddelen, … En toch is kwaliteitsvolle gezondheidszorg een recht voor iedereen.

Elk jaar organiseert Artsen Zonder Vakantie meer dan 140 zendingen en vormingsactiviteiten in haar partnerziekenhuizen, dankzij de toewijding van lokale experten en talloze Belgische terreinvrijwilligers (dokters, paramedici en technici). Het doel: de vaardigheden van het lokaal medisch personeel duurzaam versterken, de ziekenhuizen uitrusten met degelijk (bio)medisch materiaal en de ziekenhuisorganisatie verbeteren. De uitwisseling van kennis staat centraal in de acties van Artsen Zonder Vakantie. Zo kunnen ziekenhuizen groeien, zo kan zorgpersoneel zich ontplooien en zo krijgen patiënten de beste zorg.

Fundraising actie: door de Marokkaanse Sahara voor AZV

Wil jij net zoals ons dokter Luc Bouwen steunen in zijn fundraising actie voor Artsen Zonder Vakantie en zo de gezondheidszorg in Afrika verbeteren? Via deze link kan je de fundraising actie terugvinden en geld doneren.

Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: “Het ziekenhuis heeft enorm veel bewondering voor het initiatief van dokter Bouwen, we wensen hem veel succes bij de voorbereiding en realisatie van deze immense uitdaging.”

Luc Bouwen op training
Dr. Luc Bouwen op training

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.