Dossier feestdagen: Kerst in de keuken

Patriek Elebaut diensthoofd voeding, Sint-Kamillus

“Al sinds oktober zijn we daarmee bezig” 

Of je nu zorgverlener of zorgvrager bent: de feestdis is voor iedereen het hoogtepunt van de feestdagen. En dat zullen ze in de keuken geweten hebben. Maanden van tevoren al beginnen ze te plannen, te bestellen en te stockeren, om iedereen een heerlijke kerst te bezorgen. We keken mee in de potten in Zorgbedrijf Brasschaat en Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek 

Sinds tien jaar is Bart Gerits, van Zorgbedrijf Brasschaat, chef, waardoor hij minder weekends en feestdagen werkt, maar de twintig jaar daarvoor deed hij het met plezier. En occasioneel zelfs met een kerstmuts op z’n hoofd. “Er heerst een veel lossere sfeer in de keuken op feestdagen. Niet dat er minder werk is, want je zit met speciale menu’s, maar het is wel gezelliger.”  

Volle vriezers 

In het woonzorgcentrum waar hij nu werkt, worden bewoners op feestdagen verwend. “Al sinds oktober zijn we daarmee bezig: leveranciers moeten hun ingrediënten zelf ook in huis halen en ze leveren op voorhand. Onze vriezers zitten dus goed vol.” Maar met resultaat, want de bewoners zijn telkens tevreden. “Tijdens het dessert gaan we dan even langs, met onze koksmuts op, om een babbeltje te doen. Dat vinden ze fantastisch.” 

Maar het echte feest, dat wordt al eerder gevierd. Het animatieteam organiseert dan een groot feest voor het hele centrum. “De tafels worden versierd, er worden slingers opgehangen… Op die dag is er nog meer personeel dan op kerstdag zelf, dus dat kan dan makkelijker.”  

Ja, Bart heeft nog een belangrijke tip. “Als je het met hart en liefde doet, dan smaakt alles eens zo goed. Wij werken vanuit de filosofie ‘wat als het morgen mijn moeder of mijn vader is?’ Als je alleen komt om je uurtjes te doen, dan kan je beter een andere job zoeken. De liefde voor het vak is alles wat je nodig hebt.” 

Bart Gerits en team, Zorgbedrijf Brasschaat
Bart Gerits en team, Zorgbedrijf Brasschaat
Moeilijke puzzel 

Ook in Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek worden de feestdagen, met als hoogtepunt het grote Sint-Kamillus Kerstfeest, zorgvuldig gepland. “Het is de puzzel leggen die het moeilijkst is”, zegt Patriek Elebaut, hoofd van de keuken. “Hoeveel menu’s per afdeling, zijn er diëten of speciallekes, zijn er vegetariërs…?”  

Gerda Nackaerts, die ook in het feestcomité zit, beaamt: “Dat zorgt voor stress, omdat je zeker niemand wil vergeten. Ook mensen met allergieën wil je iets extra’s gunnen, dus moet je ervoor zorgen dat je alles in huis hebt. Dat is stressvol, maar de dag zelf is alleen maar leuk. Dan is de trein vertrokken en is het feest.”  

De bewoners krijgen ook inspraak in het menu, vertelt Patriek. “Vaak zijn stoofgerechten populair, maar dit jaar werd er opvallend vaak om vlees gevraagd. Dus maken we eendenborst.” 

Achteraf feest in de keuken 

Het kerstfeest wordt op de donderdag voor kerst georganiseerd. Op elke afdeling wordt een feestmenu geserveerd en iedereen, van psycholoog tot ergotherapeut, sluit aan. Zeker voor de Covid-19-crisis leefde het grote kerstfeest heel erg in de zorggroep, vertelt Patriek. “Als er op een afdeling vijftien patiënten wonen, schoven er met kerst minstens evenveel medewerkers mee aan tafel.”  

En achteraf, dan is het feest in de keuken. “Een groot stuk van de ploeg blijft dan later, om onder ons ook te vieren. Met gourmet of steengrill bijvoorbeeld. De ondersteunende diensten, onderhoudsploeg, technische dienst: er zit makkelijk tachtig tot honderd man in de cafetaria.” En nadien? “Rond tien uur ’s avonds wassen we met z’n allen samen af, en dan sluiten we af in het Buurthuis in Bierbeek.” lacht hij.  

Geoliede machine 

Maar ook op kerst en Nieuwjaar zelf worden de bewoners verwend. “Op die dagen staan we met een minimumbezetting, maar de keuken is een geoliede machine. Dus de dagen voor kerst en Nieuwjaar wordt er al volop gewerkt aan de mise-en-place, zodat de feestdagploeg het rond krijgt. We kunnen rekenen op een heel loyale ploeg, onze chefs gaan hier allemaal met pensioen,” lacht Patriek.  

En ze krijgen er ook veel voor terug. “De moeite die we doen wordt echt geapprecieerd. Je voelt bij de bevraging op voorhand al dat ze enthousiast zijn. Da’s niet makkelijk, feestdagen vieren als je niet in familiekring zit, maar we proberen dat zo goed mogelijk op te vangen.”  

Taart Sint-Kamillus

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.