Dossier feestdagen: Feestelijke tips van psychologe Lynn Van Merhaege

feest in de zorgsector

“Geniet van de momenten waarop je kan genieten” 

Werken op of rond de feestdagen is niet altijd evident. Niet alleen moet je werken op het moment dat veel mensen vrij zijn, ook voor je patiënten, cliënten of bewoners is het soms flink lastig. Psychologe Lynn Van Merhaege van AZ Sint-Vincentius Deinze, geeft haar beste tips en tricks om er het beste van te maken.  

Versiering helpt 

“Vorig jaar hebben we een tijdje geen kerstboom gehad, en we merkten dat dat een issue was. Het maakte het lastiger om te komen werken, dus hebben we er uiteindelijk toch een kunnen bemachtigen. Versiering is écht een motivatie om met de glimlach aan het werk te gaan. Zelfs op de Covid-afdeling liepen de verpleegkundigen op een gegeven moment met een glitterstrik rond.” 

Alles begint bij een goede teamgeest 

“Een hecht team zal makkelijker de rendieroortjes opzetten, de boel versieren en het gezellig maken. Als een team minder samenhangt, is het veiligheidsgevoel minder groot, en gaan ze de creativiteit ook minder de vrije loop laten.” 

Zorg voor kleine attenties 

“Patiënten krijgen hier bijvoorbeeld een lekker dessertje met kerst, in de vorm van een kerstboom of sneeuwbol. Maar je kan ook het netwerk rond het ziekenhuis inschakelen. Wij krijgen van een lagere school in de buurt kerstkaartjes die door de kinderen gemaakt zijn. Die leggen we op kerstdag op de plateaus van de patiënten. En vorig jaar hebben we op alle afdelingen tekeningen opgehangen die gemaakt werden door kinderen van het personeel.” 

Maak wat tijd voor wie zich eenzaam voelt 

“Probeer tijd te maken voor patiënten die zich eenzaam voelen rond de feestdagen. Al is het maar vijf minuten: zet je er even bij en vraag hoe het gaat. Zorg ook voor afleiding, bijvoorbeeld door de onderlinge dynamiek tussen patiënten en hun kamergenoten aan te wakkeren. Ook telefoontjes en videogesprekken met familie kunnen voor afleiding en een gevoel van verbinding zorgen.”  

Vergeet jezelf niet 

“Zorg ook voor jezelf. Ga op zoek naar kleine momenten die jou energie geven. Dat hoeft niet veel te zijn: al is het je lievelingskoekje eten op een moment waarop het even te veel wordt. Zonder je een kwartiertje af en neem dat moment. En probeer genoeg te slapen. Tijdens de feestdagen is dat misschien even moeilijker, maar doe het dan de dagen ervoor en erna. En geniet van de momenten waarop je kan genieten.”  

Lynn Van Merhaege
Psychologe Lynn Van Merhaege

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.