Dossier Feestdagen: Feest voor mama’s en hun baby’tjes

kerst op materniteit

Er is een kindeke geboren… op de materniteit  

Geen zorgafdeling zo populair bij de pers als de materniteit op kerst- of nieuwjaarsochtend. Je kan er je klok op gelijk zetten: op 25 december én 1 januari hangen ze aan de lijn. Zo ook op de materniteit van RZ Tienen, waar Natasja Mesens al 14 jaar werkt als vroedvrouw.  

“Kerstkindjes worden altijd extra in de bloemetjes gezet, net als de eerste kindjes van het jaar.” vertelt Natasja. “Je kan er je klok op gelijkzetten dat de kranten én de regionale televisie dan bellen. Ouders vinden dat over het algemeen ook erg fijn, want dat maakt het natuurlijk extra speciaal.” En of er dan ook ouders zijn die liever niet hebben dat hun kindje op een feestdag geboren wordt? “Dat denk ik niet. Ze krijgen een kindje, en da’s eigenlijk altijd leuk.” 

Wie naar huis wil, mag dat 

Op de afdeling zelf houden ze het eerder rustig. “Op feestdagen proberen we wat extra tijd te maken om een babbeltje te kunnen slaan met de patiënten, en ze krijgen iets lekkers te eten van het ziekenhuis. We zetten dan ook een kerstmuts op. Dit jaar gaan we zelfs mini-kerstmutsjes haken om onze kerstkindjes extra in de watten te leggen.”  

Nu kersverse moeders niet meer zo lang in het ziekenhuis moeten blijven, verwacht Natasja dat veel mensen sneller gaan opteren om naar huis te gaan. “Als mama en baby oké zijn, en er thuis opvolging is voorzien, mag je eigenlijk kiezen wanneer je naar huis gaat na je bevalling. Zo zijn er mensen die een dag vroeger vertrekken, of die op kerstavond rond 17 uur toch naar huis gaan. Als mensen er tegenop zien om kerst bij ons te vieren, moedigen we dat ook aan. Veel nieuwe ouders zijn niet op de hoogte van die mogelijkheid.”  

Even graag bij de collega’s als thuis 

Natasja zelf werkt al veertien jaar lang tijdens het kerstweekend, en zal dit jaar voor de tweede keer met Nieuwjaar werken en de kerstperiode thuis beleven. “Je werkt zeven jaar aan een stuk dezelfde feestdag, en daarna wisselt het om. Maar ik ben na zeven jaar gewisseld van weekend, waardoor ik twee periodes lang tijdens het kerstweekend heb gewerkt.” lacht ze. “Ik heb al meer feestdagen gevierd met mijn collega’s dan met het gezin, maar dat is ook altijd wel gezellig. We koken zelf of bestellen bij een traiteur, en versieren de hele dienst. Ik heb een aantal kerstgekke, creatieve collega’s, die zich dan helemaal laten gaan.”  

En thuis dan? “We hebben kerst hier thuis al gevierd op de meest onmogelijke momenten. Eigenlijk maakt die datum ook niet uit, als de cadeaus maar open worden gedaan en we gezellig samen kunnen zijn. Al is het voor de kinderen soms wel lastig om te wachten”, vertelt de vroedvrouw, die dit jaar dus nog maar voor de tweede keer kerst thuis viert. “Maar ik vind het eigenlijk even leuk met mijn collega’s als thuis,” lacht ze. “Mijn collega’s zijn ook een soort familie.” 

Natasja Mesens, vroedvrouw materniteit RZ Tienen
Natasja Mesens, vroedvrouw materniteit RZ Tienen
Warme sfeer 

Ook Brigitte Stael viert de feestdagen met pasgeboren baby’s en hun familie. Zij werkt op neonatologie in AZ Sint-Lucas in Brugge, en ook daar hangt er, ondanks de vaak vervelende situatie, een warme sfeer. “Ik vind het best leuk om te werken tijdens de feestdagen. Er hangt een bijzondere sfeer onder de collega’s, en ook de ouders van de kindjes op de afdeling zijn in een andere stemming. Uiteraard is het niet fijn als hun baby opgenomen is, maar als wij er wat kerstsfeer inbrengen, geeft hen dat ook de mogelijkheid om hun problemen even opzij te zetten. Soms zien we zelfs ouders die hun baby tijdens de kostbare kangoeroemomenten een kerstmuts of -sokjes aandoen.” vertelt Brigitte.  

Om de afdeling in feeststemming te brengen, laten de verpleegkundigen hun creativiteit de vrije loop. “We haken zelf de versieringen voor in de kerstboom en we proberen ook altijd iets te knutselen voor de mensen wiens baby’tje op de afdeling ligt. We nemen dan foto’s van elke baby en verwerken die in een knutselwerkje. Vorig jaar was dat een kerstbal bijvoorbeeld. Ook de tekeningen van broertjes en zusjes worden opgehangen in onze kerstboom.” Dat geeft mensen een huiselijk gevoel, zegt ze. “We willen de ouders laten weten dat hun baby’s in goede handen zijn, niet alleen medisch maar ook familiaal.” 

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.