Dossier feestdagen: Als je feestdag ook een werkdag is

ZorgbedrijfAntwerpen_kerstfeest_(c)ZorgbedrijfAntwerpen_1

Vieren in de zorgsector 

De een vindt het absoluut geen probleem, voor de ander is het soms toch een pijnpunt: werken in de zorg tijdens de feestdagen. Bij de grootste enthousiastelingen horen we zelfs dat ze “even graag bij hun collega’s zijn als bij hun familie”. Uiteindelijk hoort bij de job van een zorgprofessional, en al ben je dan aan het werk, je kan er toch nog steeds zelf een feest van maken.  

An Lemmens, medewerker kwaliteitszorg bij Zorgbedrijf Antwerpen, werkte eerder als zorgkundige en verpleegkundige. Zij heeft alleen maar goede herinneringen aan werken op de momenten waarop andere mensen aan de kroketjes zitten. “Ik werkte het liefst late shiften, en altijd met kerst. Een bewuste keuze, vooral omdat ik de sfeer rond kerst zo bijzonder vind in zorginstellingen. Er is veel dankbaarheid.”  

Pralines, champagne… en loempia’s 

Een bijzondere kerstdag die ze zich herinnert, vond plaats toen ze nog als zorgkundige werkte. “We stonden met twee personen in voor drie gangen, maar veel mensen waren weg om zelf te vieren. Op een gegeven moment werden we naar de kamer geroepen door een chique bewoner, een norse man. Hij had voor elk van ons een doos pralines van een kilo klaarstaan.” vertelt ze. “Daarbij deed hij nog een fles champagne – niet van de goedkoopste – open. Al moet ik wel zeggen dat ik daar maar een half glaasje van op heb. Mijn collega, die niet drinkt, heeft het hare zelfs leeggegoten in de plantenbak, toen de bewoner even niet keek. Ze wilde het niet weigeren.” lacht ze. 

Maar genieten van de feestdagen op het werk, is volgens An ook een kwestie van het zo gezellig mogelijk te maken onder het personeel. “Toen ik later in een ziekenhuis werkte, hadden we afgesproken om op kerstavond een klein feestje te houden, vóór de late shift begon. Iedereen had wat te eten meegebracht, waardoor we genoeg hadden voor twee dagen. Op kerstdag stonden we dus nog loempia’s te bakken op ons tweepitsvuurtje.”  

En de feestvreugde beperkte zich niet alleen tot de personeelsruimte: “Toen ik om 17 uur op de gang kwam, was er geen bezoek meer. Nergens. Dus zijn we met chips rondgegaan. Iedereen kreeg een handjevol. Dat mag eigenlijk niet, maar het raakte mij zo dat iedereen alleen was, en het is maar één keer per jaar Kerstmis. Uiteraard heb ik dat ook netjes doorgebrieft.”  

Bloeddruk en een babbeltje  

Maar wat het meeste bijbleef, was toch één bijzondere patiënt. “Dat was een man die elk jaar opnieuw rond de feestdagen voor een paar dagen binnenkwam. Die was alleen, en zag het niet zitten om dan thuis te blijven. ‘Sociale opname’ heet dat dan,” vertelt An. “Af en toe namen we zijn bloeddruk, of checkten we iets anders, maar er kwam eigenlijk nooit wat uit. En de 27e ging hij dan weer naar huis…”  

Kerst in het Zorgbedrijf 

Ook bij Zorgbedrijf Antwerpen, waar An nu aan de slag is, proberen ze de feestdagen voor bewoners zo aangenaam mogelijk te maken, al hebben ze nog het liefst dat die eropuit trekken. “Zeker met kerst gaan bewoners vaak weg met familie. We moedigen dat ook aan. Mensen vinden het fijn om zich op te tutten voor zo’n feesten, ze kijken daar naar uit. Bovendien weet je nooit wanneer het de laatste keer is.” vertelt ze. “Ooit hadden we een dame in het woonzorgcentrum, die na het kerstfeest werd teruggebracht door haar familie. Toen een collega wat later de kamer binnenkwam om haar naar bed te helpen, was ze overleden. Dat is verdrietig, maar ook erg bijzonder.”  

Of An nog tips heeft? “Vraag aan je bewoners of patiënten wat zij graag zouden zien of doen. Zeker in woonzorgcentra: vraag na hoe het zestig, zeventig jaar geleden was en probeer die sfeer terug te brengen. Gaan er kinderen in de buurt rond om oudjaar te zingen? Vraag dan of ze binnenkomen. En neem je bewoners bijvoorbeeld ook eens mee naar buiten om de kerstverlichting te zien. Dat soort dingen kunnen een groot verschil maken.” 

Serieus feesten 

Maar het zijn niet alleen ouderen die de warmste dagen van het jaar in een zorgcontext doorbrengen. Op de dienst pediatrie in AZ Sint-Vincentius Deinze worden feestdagen dan ook erg serieus genomen, vertelt dokter An Heyneman. “Onze spelbegeleiding werkt het hele jaar door rond verschillende thema’s, waaronder dus ook de feestdagen. Daarnaast krijgen de kinderen en ouders die hier verblijven met kerst en Nieuwjaar uiteraard iets extra’s aan eten, maar we proberen ook een attentie te voorzien. Of we knutselen met de kinderen iets voor hun ouders.”  

Maar ook het personeel steekt een extra tandje bij om te voorzien in gezelligheid. “We maken er onderling ook een feestje van, versieren de hele boel, brengen wat hapjes mee. Het is niet fijn om te werken op een feestdag, maar dat is ziek zijn ook niet. We zorgen dus voor elkaar.” 

Diadeem met rendieren 

Dat de pediatrische afdeling er het beste van maakt, dat zie je al op het moment dat je de gang binnenloopt. “Wij kinderartsen verkleden ons sowieso soms wel eens, en dat gebeurt dus ook tijdens de eindejaarsperiode. Vorig jaar had mijn collega bijvoorbeeld een diadeem met rendieren op.” En dat appreciëren de kinderen ook. “Zij vinden het leuk, en daar doen we het voor.”  

Maar ook voor de ouders is het prettig dat er zoveel aandacht is voor sfeer en gezelligheid. “Ze voelen zich wat meer thuis, en merken zo ook dat er naast het pure theoretische ook aandacht is voor al de rest. We proberen hen ook steeds te betrekken bij het feest. Zo organiseerde de dienst materniteit we vroeger een ontbijt op de gang, met de kindjes en hun ouders bij, maar dat mag nu helaas niet.”  

Foto ® Zorgbedrijf Antwerpen

LEES OOK INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.