3/12: Internationale dag voor mensen met een beperking

Smiling,Girl,With,Down,Syndrome,Is,Uses,A,Laptop,With

Welk respijt voor ouders van kinderen met een beperking?

Voor de ouders van kinderen met een beperking kan het dagelijkse leven erg belastend zijn. Ze zijn niet alleen ouder, ze zijn ook mantelzorger, projectcoördinator, verpleegkundige, kinesist, … Om dit alles vol te houden, moeten ze af en toe op adem kunnen komen. In België zijn er initiatieven die gezinnen deze respijtzorg bieden met een divers aanbod, van kortdurende hulp aan huis tot residentiële opvang. Toch blijft het concept van respijtzorg nog te onbekend, en het aanbod van concrete initiatieven te beperkt in het licht van de vraag.

De betrokken ouders voelen zich vaak uitgeput en machteloos, zoals Inge Noyez getuigt, mama van een kind met autisme en een mentale beperking, in het verhaal hieronder. Gealarmeerd door de uitputting en het isolement van deze ouders besliste de Koning Boudewijnstichting om de bestaande respijtoplossingen in België, die ouders de kans bieden om op adem te komen, in kaart te brengen. Ze bevroeg ouders ook over hun ervaringen met het aanbod, de lacunes die ze opmerken en de kansen die ze zien. Dit overzicht van de behoeften en van het aanbod op het vlak van respijtzorg werd gebundeld in een publicatie.

Begin 2022 lanceert de Stichting ook een projectoproep om nieuwe respijtoplossingen voor ouders van een kind met een beperking of met een ernstige ziekte te stimuleren. Ondertussen opent binnenkort, mede dankzij de filantropische middelen van het Fonds David-Constant, een nieuw respijthuis in Luik de deuren.

LEES OOK:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.