“De besmettingskraan moet dicht”

Schermafbeelding 2021-11-24 om 11.29.49

Medewerkers en artsen ZNA vragen hulp bevolking om viruscirculatie af te remmen

Medewerkers en artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) roepen in een video iedereen op om de besmettingskraan dicht te draaien. De circulatie van het virus moet omlaag.  Alleen zo is te voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld verkeersslachtoffers of patiënten met een hartinfarct of beroerte dan niet meer geholpen kunnen worden op intensieve zorg. Het gaat niet om het aantal bedden, maar om voldoende medewerkers om de patiënten te verzorgen.  

De voorbije dagen heeft ook ZNA – als een van de grootste ziekenhuizen van het land – verschillende bedden tijdelijk moeten sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers. Om verpleegkundigen te ontlasten, stelde ZNA vorige week nog de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix met vijf maanden uit.  

“Blijven discussiëren gaat ons niet helpen” 

Katrien Bervoets, algemeen medisch directeur ZNA:  

“De besmettingskraan moet écht dicht. Blijven discussiëren gaat ons niet helpen. We moeten er te allen prijze voor zorgen dat zorgverleners kunnen volgen en dat we mensen kunnen blijven helpen. Dus ook na een zwaar ongeval, beroerte of hartaanval. Want dat kan ook jou overkomen, of de personen die je heel graag ziet. Met de hulp van iedereen kunnen we het tij nog keren. Daarom vragen we met héél ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot 14 keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.” 

Medewerkers en artsen van ZNA vragen de hulp van iedereen om de besmettingskraan dicht te draaien.

6 IZ-bedden en tientallen hospitalisatiebedden tijdelijk gesloten 

Ook als een van de grootste ziekenhuizen van het land komt ZNA steeds meer onder druk. De voorbije dagen zijn tot zes IZ-bedden en tientallen hospitalisatiebedden tijdelijk gesloten door uitval van medewerkers. 

Een op de tien verpleegkundigen is niet beschikbaar door ziekte, en dit stijgt. Dit komt door besmetting, quarantaine en de tol van 21 maanden werken in zware en emotioneel belastende omstandigheden. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA al 4549 COVID-patiënten opgenomen, waarvan 838 op intensieve zorg. 

Doordat COVID-patiënten tot dubbel zo veel personeel vergen, werken mensen veel meer dan normaal en worden verpleegkundigen van andere diensten mee ingeschakeld op intensieve zorg. 

Medewerkers en artsen van ZNA vragen de hulp van iedereen om de besmettingskraan dicht te draaien.

LEES OOK:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.