Planeet Goudgeel, nieuwe belevingswereld voor jonge patiënten

Schermafbeelding 2021-11-23 om 16.41.01

Kinderen die naar Ziekenhuis Geel komen voor een opname, consultatie of onderzoek, komen vanaf nu terecht op Planeet Goudgeel. Een avontuurlijke plek met grappige figuurtjes zoals de vrolijke Cheese en pechvogel Teo. Met deze nieuwe belevingswereld wil Ziekenhuis Geel angst wegnemen bij kinderen en hen een speelse en herkenbare omgeving bezorgen. 

Pijnlijke spuiten en naalden, dokters in witte jassen, bangelijke onderzoeken onder een immens grote scanner… Een ziekenhuisbezoek is voor jonge patiënten vaak een indrukwekkende en angstige belevenis. “Door hun angsten weg te nemen, verminderen we niet alleen stress bij kinderen en hun ouders, maar kunnen wij ook beter ons werk doen”, zegt hoofdverpleegkundige An Geboers van de kinderafdeling. “Want een angstig kind kan huilen, niet meewerken en opstandig zijn.”

Door afleiding, kindvriendelijke uitleg, speelse kleuren en animatie kan je de aandacht van kinderen weghalen van hun angsten en pijnen. “Wat ik leuk vind aan het ziekenhuis zijn de mooie figuurtjes en tekeningen in de kamers. En natuurlijk ook dat ze eten brengen aan bed en dat ik tv kan kijken”, zegt de 10-jarige Féline Wouters. Zij zamelde deze zomer 1.250 euro in voor Planeet Goudgeel met een zelfgemaakte fotozoektocht. 

Muurstickers en kindersite

Omdat Ziekenhuis Geel een nieuw kinderziekenhuis wil bouwen, werd het ook tijd om een nieuwe belevingswereld uit te werken. Die speelse omgeving op maat van kinderen, dat is Planeet Goudgeel. Als ze naar het ziekenhuis komen maken ze een reis naar Planeet Goudgeel, waar de vrolijke Cheese hen verwelkomt en pechvogel Teo allerlei ongelukjes voorheeft en zich ook niet altijd lekker voelt. Rode raketjes wijzen de weg naar de planeet. “Het verhaal biedt ons houvast om medische info op een speelse manier te brengen en kinderen herkennen zich in de emoties van de figuurtjes”, zegt kinderarts Wim Vergauwen, diensthoofd van de kinderafdeling.

Kinderen en hun ouders hebben mee vorm gegeven aan Planeet Goudgeel door het afgelopen jaar tekeningen in te sturen en feedback te geven. Uit alle inzendingen krijgen vier patiëntjes nu een prijs uit handen van Bobbejaanland, Circus Bruul, Raf en Otje en SuperJump. Zij sponsoren elk een prijs.

Met leuke en opvallende muurstickers komt Planeet Goudgeel nu al tot leven, van het onthaal tot op de afdeling pediatrie en de kinderdokters. Ook op andere afdelingen waar kinderen komen, vind je Planeet Goudgeel terug, zoals op spoed en radiologie. Ziekenhuis Geel lanceert ook een volledig nieuwe kinderwebsite: https://kidz.ziekenhuisgeel.be. En als kers op de taart zal Cheese als robot rondrijden en de jongste patiëntjes op weg helpen op Planeet Goudgeel.

Bouw nieuw kinderziekenhuis start in 2022

Volgend jaar start Ziekenhuis Geel met de bouw van een volledig nieuw kinderziekenhuis. Dit komt bovenop een bestaande zijvleugel van het gebouw. Er komen drie verdiepingen, waarvan één verdieping volledig is voorzien voor het kinderziekenhuis. Het interieur van de nieuwbouw wordt volledig afgestemd op Planeet Goudgeel. “Het verhaal zal zo tot leven komen in elk hoekje van het nieuwe kinderziekenhuis: aan de balie, in de gangen, consultatieruimtes, kamers, wachtzalen en speelruimtes… we kijken zelfs naar lichtprojecties en interactieve beeldschermen”, zegt CEO Jan Flament. Voor de nieuwbouw kan het ziekenhuis rekenen op steun van de Vlaamse overheid (VIPA). “Voor het bijzondere en uitzonderlijke interieur en het tot leven brengen van Planeet Goudgeel doen we een beroep op giften en filantropie”, aldus Jan Flament. Zo zal de vzw Dimpnafonds het komende jaar op zoek gaan naar schenkingen en sponsoring voor de verdere uitwerking van Planeet Goudgeel.

LEES OOK:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.