Koffieklets met Katleen (Institute for Professional Care) en Katia (Patiënte)

Ontwerp zonder titel-14

Dag Katleen, kan je wat meer vertellen over het IFPC? 

Katleen: “Het IFPC biedt in diverse ziekenhuizen in Vlaanderen opleidingen aan voor mensen die actief zijn in de sector van innerlijke en uiterlijke schoonheid. Kankerpatiënten in het ziekenhuis vinden heel wat initiatieven, maar zodra de patiënt(e) ambulant verzorgd wordt, is er vaak geen aanbod in de buurt beschikbaar. Net daarom zijn we onze opleidingen gaan aanbieden aan zorgprofessionals, schoonheidsspecialisten, make-up artiesten en kappers. Al te vaak is er bij hen schroom om met kankerpatiënten te werken. Maar ook bij kankerpatiënten zelf is er een drempel: ze hebben schrik dat ze niet op een correcte manier verzorgd zullen worden.” 

En de opleidingen? Wat is daar zo specifiek aan? 

Katleen: “Chemotherapie gaat gepaard met een aantal specifieke uitdagingen. Als verzorger, schoonheidsspecialist of kapper moet je dus goed weten wat kan en wat niet. Welke producten kan je gebruiken? Welke verzorging kan en mag nog? Op welke manieren kan je masseren? Mag een manicure nog? Kan je de nagels van de persoon lakken? Maar ook: wat kan je wel zeggen en wat beter niet? Om op die laatste vragen een antwoord te bieden, voorzien we ook een uitgebreid communicatieluik in de opleidingen. Op die manier leren verzorgers hoe ze bepaalde gesprekken aangaan en op welke manier ze patiënten kunnen ondersteunen.”  

Katia, wat is jouw persoonlijke ervaring?  

Katia: “Ik werd zelf gediagnosticeerd met kanker in februari 2019. Bij de start van de behandeling ging ik nog niet langs bij een schoonheidsspecialiste, dat was op dat moment écht te zwaar. Maar langzaamaan voelde ik me iets beter en een maand na de eerste chemotherapie, boekte ik m’n allereerste schoonheidsbehandeling bij Katleen, die ook een schoonheidsinstituut heeft. Ik koos voor een gezichtsverzorging en massage.  Ik kende Katleen al langer, wat ervoor zorgde dat ik me wat sneller op m’n gemak voelde – iets wat toch heel belangrijk is in zo’n onzekere en moeilijke periode.” 

Wat is voor jou het verschil met een standaardbehandeling bij een schoonheidsspecialist?  

Katia: “Zelf ben ik iemand die altijd al veel aandacht aan m’n huid besteedde. Vóór mijn diagnose liet ik me ook al regelmatig verzorgen. Door de chemotherapie droogt mijn huid nu ontzettend snel uit, maar de behandelingen van Katleen zorgen ervoor dat ik die droogte iets beter kan counteren. Daarnaast zijn de behandelingen ook véél zachter. Mijn huid is fragiel geworden en daar zijn de massages helemaal aan aangepast. Dat de verzorgers en specialisten een specifieke opleiding hebben gevolgd en perfect weten welke producten ze al dan niet mogen gebruiken, stelt me ook gerust.” 

Gaan deze behandelingen voor jou puur om de verzorging van jouw huid of is het meer dan dat alleen?  

Katia: “Voor mij zijn deze behandelingen meer dan een verzorging alleen. Ik vind het een vorm van me-time. En laat dat nu net zijn wat ik in deze tijden meer dan ooit nodig heb. Als kankerpatiënte ben je zo vaak aan je huis of aan het ziekenhuis gekluisterd tijdens behandelingen, dat het enorm veel deugd doet om eens buiten te komen. Ik zie dit als een uitstapje, een ontspannend momentje buitenshuis en dat ondertussen al meer dan twee jaar. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat patiënten hiervan kunnen genieten. Ik blijft alvast langsgaan bij Katleen, want zo’n ontspannende momenten zijn in tijden als deze voor mij écht goud waard.” 

Wegschenkactie: 

Wens je zo’n verwenmoment te schenken aan een patiënt(e)? Dat kan: koop via www.lotuscarefoundation.be een CareCard aan. Hiermee kan een patiënt(e) met een gerust gemoed en in eigen streek terecht bij iemand die de opleiding volgde. De Lotus Care Foundation schenkt via deze weg 10 bonnen van € 30,00 weg. Ken je iemand met kanker die hier echt van zou genieten? Stuur dan snel een mailtje naar info@lotuscarefoundation.be en laat ons weten waarom deze persoon dit verdient. (Actie tot 31/12/2021 of tot einde voorraad). 

LEES OOK:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.