Veerkracht in coronatijden

2021-05-23-13.53.07

De zorgsector staat onder grote druk, dat merken, horen en voelen we al geruime tijd. Diverse onderzoeken (POWER TO CARE, ZorgSamen-barometer) tonen een sterke toename van acute en chronische stress, met uitval en burn-out tot gevolg. Dat is uiteraard zorgwekkend. Zorgen voor anderen wanneer je onder grote druk staat, kan ervoor zorgen dat je je jezelf vergeet.  

Het wordt meer en meer duidelijk dat zorgverleners niet altijd de beste zorgvragers zijn. Maar wat mij vanuit De ZorgSamen ook elke dag meer en meer duidelijk wordt, is dat de zorgsector met zijn verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen, ondersteunende diensten… tegelijkertijd een enorm warme en veerkrachtige sector is. Dit is minder sensationeel nieuws, haalt minder de pers en wordt soms zelfs vergeten. Vanuit de ZorgSamen mocht ik echter op de eerste rij getuige zijn van heel wat mooie initiatieven.  

In de afgelopen vijftien maanden sloegen heel wat mensen de handen in elkaar om mooie hartverwarmende initiatieven te nemen om ‘hun mensen’ te ondersteunen en hen te helpen om door deze moeilijke periode te komen. Ik hoorde verhalen van leidinggevenden die zich er net meer bewust van werden dat ze al een goed uitgewerkt beleid hebben op vlak van psychisch welbevinden. Wat mij sterkt is dat de zorg al een sector is waar heel wat aandacht en zorg voor elkaar aanwezig is. Waar men respect heeft voor elkaar. 

En wat er nog niet is, daar wordt aandacht aan gegeven. Waar je aandacht aan geeft, groeit. Zo hoorde ik afgelopen maanden tal van zorgverleners getuigen over kleine en grote initiatieven die genomen worden om de veerkracht te vergroten. Op duizend-en-één creatieve manieren werden en worden nog steeds momenten van verbinding gecreëerd en tracht men de druk te doorbreken. Daarbij wordt vaak iedereen betrokken: collega’s onderling, diversie afdelingen, leidinggevenden… Een wekelijkse radioshow die bijvoorbeeld op poten werd gezet en zorgt voor verbinding over de afdelingen heen, een online quiz,…nu het niet op andere manieren kan. Kleurrijke kleine en grote attenties die zelf uitgezocht of gemaakt en verstuurd worden… Challenges die werden opgestart…  

Het gaat ook vaak verder dan enkel verbinden. De zorg – en welzijnsorganisaties staan ook klaar voor elkaar als het minder goed gaat. In bepaalde organisaties worden ‘ventilatiegroepen of stressteams’ georganiseerd, meetings met enkel en alleen het doel om het te hebben over hoe je je voelt, waar geen inhoudelijke agendapunten aan te pas komen. Enkel en alleen ruimte voor je psychisch welbevinden. 

Ik denk in het bijzonder aan de getuigenis van een directeur die aangeeft dat haar deur altijd open staat voor haar werknemers, of ze nu tijd heeft of niet. Altijd, los van de volle agenda. Omdat ze heel goed aanvoelt dat haar medewerkers al een volledig traject hebben afgelegd voor ze bij haar terecht komen. Daarom maakt ze altijd ruimte voor een gesprek. Omdat ‘goed voelen op het werk’ een belangrijke voorwaarde is om goed te kunnen werken en je ook goed te voelen.  

Sommigen geven aan dat ze een hechtere groep geworden zijn dankzij de pandemie en de moeilijkheden waarop ze stuitten. Er is sprake van een zekere bewustwording van de draagkracht van medewerkers en het belang van het monitoren wat iemand individueel nodig heeft en dat sommigen wat meer of net wat minder ondersteuning nodig hebben. 

Het stemt me hoopvol dat het door de coronacrisis eenvoudiger is geworden om over je eigen geestelijke gezondheid te praten. Het kan en mag al eens gezegd worden dat het wat minder goed gaat. Mensen zijn zich er meer van bewust dat dit een ‘normaal’ gegeven is.  We ontlopen het gesprek niet langer. Zo maken we allemaal samen van het hoofd een zaak, iets wat Te Gek!?, de organisatie die de ZorgSamen coördineert, al jaren ondersteunt.  

Nina De Paepe 

Coördinator De Zorgsamen – Stafmedewerker bij Steunpunt Geestelijke Gezondheid vzw – Te Gek!? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.