Koffieklets met patiënte Monique – Nicky – Colpaert (68 jaar) en begeleider bij AZ Zeno Els Vermeiren

image00001

Dag Nicky, kan je wat meer vertellen over je knieproblemen 

“Ik sukkelde al meer dan 10 jaar met knieproblemen. Het ging van kwaad naar erger, ik nam vaak ontstekingsremmers en kon niet meer wandelen. Ik zag het niet zitten om tweemaal te moeten revalideren en via vrienden vernam ik dat dokter Pierets in AZ Zeno in Knokke beide knieën tegelijk kon vervangen en de resultaten verbluffend waren. Dat heeft mij over de streep getrokken om contact op te nemen. Ik voelde onmiddellijk een klik en had er meteen het volste vertrouwen in.” 

Els, krijgen jullie vaker de vraag om beide knieën in één keer te vervangen? 

“De vraag voor een bilaterale knieprothese komt altijd vanuit de patiënt. Uiteraard stelt eerst de arts de diagnose dat beide knieën in aanmerking komen voor een prothese. Het spreekt de patiënten aan dat ze maar 1 keer naar het ziekenhuis moeten komen, maar 1 ingreep moeten ondergaan en maar 1 keer moeten revalideren. Ondertussen hebben we 13 patiënten geopereerd, met 100% tevredenheid. Het is geen alledaagse ingreep, de motivatie van de patiënt is erg belangrijk.” 

Hoe gaat de begeleiding precies in z’n werk na de operatie?  

Els: “Alle patiënten die in AZ Zeno een knie- of heupprothese krijgen, volgen het zorgpad “Rapid Recovery”. Dit programma heeft als doel het herstel na de ingreep zo vlot mogelijk te laten verlopen. De diagnose, behandeling en nazorg zijn zo op elkaar afgestemd waardoor de patiënt snel terug op de been is. Als coördinator ben ik het aanspreekpunt voor de patiënten, ze kunnen bij mij terecht met allerlei vragen en problemen. Elke maand geven we met ons multidisciplinair team een teaching class waarin elke zorgverlener komt toelichten wat hij/zij voor de patiënt zal betekenen. Naast het intakegesprek en de teaching class gaan de patiënten al voor de operatie naar de kine. De kine geeft oefeningen om de knie voor te bereiden op de operatie en leert het stappen met krukken aan. Onze begeleiding stopt echter niet bij het ontslag uit het ziekenhuis. De patiënten mogen altijd bellen, zowel naar mij als naar de afdeling.” 

Hoe heb je de dag van de ingreep beleeft?  

Nicky: “De dagen naar aanloop van mijn operatie ondervond ik grote zenuwen, er is natuurlijk altijd een kans dat het misloopt. Op 18 januari ging ik onder het mes. Twee uur na de operatie zette ik al enkele stappen, dat voelde voor mij aan als een mirakel. Daags nadien liep ik al met krukken door de ziekenhuisgang en nog twee dagen later gingen de krukken aan de kant.” 

Was de operatie een succes?  

Els: “De operatie van Nicky was een groot succes. Alle bilaterale knieprotheses hebben het heel goed gedaan maar Nicky herstelde bijzonder goed. Voor ons als team is het een enorme voldoening om de patiënt zo tevreden te zien. Een mooie bekroning voor het werk dat we met het hele team de afgelopen jaren hebben verzet.”  

Nicky: “Na enkele dagen mocht ik het ziekenhuis verlaten en thuis verliep het herstel bijzonder vlot en pijnloos. Ik ben enorm blij dat ik de beslissing heb genomen om beide knieën tegelijk te vervangen. Ondertussen heb ik al een grote wandeling gemaakt van 8 km. En dat zonder pijn.” 

Nicky heb je bepaalde toekomstplannen na de succesvolle operatie 

“Mijn grootste doel is om opnieuw tientallen kilometers te gaan wandelen, zonder pijn en zonder zorgen.”   

Super bedankt voor deze openlijke babbel Nicky en Els.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *