Hoe keuzes maken, zonder er jouw hoofd bij te verliezen?

shutterstock_1687258876

Keuzes maken, grote, kleine, voor even of levens veranderend, gelukkig makend of frustrerend, ethisch of ecologisch, gemaakt in een creatieve opwelling of gewoon om eens zot te doen.
We maken wel duizenden keuzes per dag! Volgens een onderzoek van Wansink & Sobal (*) zouden we er gemiddeld 221 nemen rond voeding alleen al, en dit vaak onbewust. Dus, of het nu gaat om het wel of niet duwen op jouw ‘snooze’ knop, kiezen voor choco in plaats van kaas of gaan voor een tweede kind, het komt allemaal op dit neer:

Hoe keuzes maken zonder er jouw hoofd bij te verliezen?

Zonder eindeloos te twijfelen en er s’nachts van wakker te liggen?

Er zijn diverse redenen waarom we keuzes maken als moeilijk ervaren, zoals bijvoorbeeld het willen vermijden van conflicten, angst om niet goed genoeg bevonden te worden, faalangst, FOBO (Fear Of Better Options), wachten op het perfecte moment,… En wat is het bij jou?

Door te twijfelen, stel je uit of ga je zelfs beslissingen uit de weg. Waardoor je ter plaatse blijft trappelen, onnodige kopzorgen creëert en je jou minder gelukkig voelt.

MAAR HET KAN ANDERS, MET DEZE HAPPY MIND TIPS:

PROUD TO BE FOUT

Maar al te vaak laten we de gevolgen van onze beslissingen te zwaar doorwegen, wentelen we ons in een slachtofferrol, waardoor we de druk intern alleen maar opdrijven. De perfecte keuze bestaat niet, dus durf eens een foute keuze te maken, laat het los en leef ernaar.

Merk je dat het toch niet is wat je wou? Kom erop terug (ja dat mag!) of maak een nieuwe beslissing die meer in lijn ligt met jezelf. Elke nieuwe keuze brengt jou op een ander pad in je leven.

LEER ERRUIT

De kennis die we opdoen in het leven komt voort uit levenservaringen. Als je als kind bijvoorbeeld jouw vingers verbrandde aan een kaars, dan zou je dit niet snel nog een keer doen. Door het maken van foute keuzes creëer je nieuwe verbindingen in je brein waardoor het zich leert aan te passen aan nieuwe omstandigheden, en wat op zich dan bevorderlijk is voor jouw persoonlijke groei. Win-win zou ik zo zeggen.

GUT FEELING

Je laten beïnvloeden door anderen in je keuze, goed en fout eindeloos blijven afwegen, helpt je niet vooruit bij het maken van een beslissing. Bovendien negeer je al snel jezelf, je waarden en normen, met spijt achteraf. Probeer eens het volgende wanneer je voor een moeilijke keuze staat:

• Stel jezelf de vraag: ‘Waarvoor ben ik bang?’ en wordt je bewust van de gedachten die je hebt. Berust jouw keuze puur op wat je denkt, omdat je iemand wil plezieren bijvoorbeeld? Of is jouw keuze eerder gevoelsmatig?

• Daal daarom ook af naar je buik en merk hoe het daar zit. Voelt het goed of heb je een knoop in je maag? Of voel je het misschien niet?

• Gun jezelf de nodige rust en tijd, want een goed gevoel geeft je net de tools om de juiste beslissing te maken en kopzorgen achteraf te verminderen.

GO, GO, GO

Vaak is het de actie die je ontbreekt omdat een bepaalde keuze jou op ongekend terrein brengt. Hak die knoop door, zet die eerste stap naar een nieuwe job, ga weg uit die toxische relatie, kies om jezelf voorop te zetten! Je zal de controle op je leven terugwinnen en meer rust ervaren van zodra je die beslissing neemt.

NEEM AFSTAND

Teveel beslissingen ineens? Geen overzicht? Maak een overzicht van welke beslissingen je nog dient te nemen, zet ze op volgorde en prioritiseer.
Denk aan: Wat is er NU belangrijk? Waar heb je NU nood aan? Hierdoor zal je al een aantal zaken kunnen schrappen.

Julie Stevigny (37) coach en oprichter van de Happy Mind Guide begeleidt vrouwen die zich niet goed genoeg en overbelast voelen, om zelfzeker en energiek in het leven te staan. Omdat stress hanteren ons niet op school wordt aangeleerd, en het leven al complex genoeg is, helpt ze jou op een preventieve manier hierbij. Via een ‘keep it simple and stupid’ benadering creëer je jouw eigen handleiding voor een leven met meer energie en minder stress. 
www.happymindguide.be  (© Photo by Daphne Matthys)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.