“Normaal of niet?: wissel je blik”

Demiclownsvzw-Dementie-Gent

Ons leven is het afgelopen jaar onderhevig geweest aan constante veranderingen.   Velen verlangen naar het ‘oude normaal’.  Anderen willen niets liever dan het ‘nieuwe normaal’.   Maar wie zegt ons wat dit zogezegde ‘normaal’ is?  

Dit is een vraag waar wij vanuit Demiclowns vzw dagelijks op botsen in ons werk met personen met dementie.  

Irma die met een vork haar grijze haren kamt, is dat normaal?  Anna die dagelijks om haar moeder roept terwijl die al jaren dood is, is dat normaal?  Daniël die de boterhammen van de verpleegkundigen steelt om te rantsoeneren, is dat normaal?  

Wel ja, het hangt ervan af hoe je het bekijkt.  

Vanuit de belevingswereld en de blik van personen met dementie is dit gedrag betekenisvol.  Vanuit de blik van een toevallige passant lijkt dit minder logisch of zelfs vreemd.  Dit is jammer voor de persoon met dementie, maar nog meer voor de passant. Deze passant kijkt, maar ziet vaak niet wat er gebeurt doordat hij vertrekt vanuit zijn eigen blikveld, vanuit zijn eigen ‘normaal’.  

Bij Demiclowns vzw is de leefwereld van personen met dementie het vertrekpunt. We zien kansen als we vertrekken vanuit de blik van de persoon met dementie, vanuit hun verhaal, belevingswereld, verlangens en emoties. Met onze levensverhaalbezoeken stellen wij de persoon met dementie in staat terug emoties te uiten, zingeving en identiteit te ervaren.  

Hiermee een voelbaar verschil maken voor personen met dementie, doet deugd. Deugd voor de bewoner en voor de hulpverlener. Na een levensverhaalbezoek merk je dat de hulpverleners een ander beeld krijgt van hun bewoners. Ze zien dingen die ze daarvoor niet zagen. Ze horen een bewoonster terug haar stem gebruiken of zien hoe agressief gedrag wegebt.   

Van blik wisselen, je proberen inleven in de leefwereld van de persoon met dementie vraagt echter durf en kwetsbaarheid. Durf om je eigen (denk)kader te lossen. Kwetsbaarheid omdat je vaste waardes, ‘normaliteiten’ dient te lossen.  

Durf jij van blik te wisselen?  

Ben jij bereid jouw gekende blikveld te verlaten en door de ogen van een persoon met dementie te kijken?  

Lara Debeuf – founding mother Demiclowns vzw 

Demiclowns vzw heeft als doel kwalitatieve, verantwoorde psychische zorg op maat te bieden aan personen met dementie en hun omgeving, vanuit deze radicale blikwissel. De vzw bestaat uit een team van therapeutisch opgeleide clowns die langsgaan bij personen met dementie.  

Het is onze missie om alle personen met dementie te laten genieten van de Demiclowns methodiek en visie in alle woon- en zorgcentra in Vlaanderen.  

Vanuit deze insteek bieden wij ook workshops, opleiding en supervisie aan.  

Wil jij onze methodiek in de vingers krijgen? Schrijf je dan in voor één van onze workshops of nodig ons uit om jullie volledig team onder te dompelen in onze methodiek binnen jullie eigen voorziening.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.