Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen test het gebruik van Smart Glasses in de thuiszorg

RATZ 2

Nursing begeleidster Isabelle Goemaere volgt de wondzorg bij patiënt Gino mee vanop afstand

Mede door de Coronacrisis wordt het faciliteren van ‘zorg op afstand’ steeds belangrijker. Het pilootproject kreeg de naam RATZ en staat voor ‘Remote Assistance Technische Zorgen’ waarbij wordt onderzocht hoe Smart Glasses technische zorgen vanop afstand kunnen ondersteunen, vb. bij een complexe wondzorg, aanprikken van een poortkatheter, intraveneuze perfusie, plaatsen suprapubische sonde,… Een tiental patiënten hebben de toestemming gegeven om aan dit pilootproject deel te nemen. De testen lopen nog tot einde februari 2021.

Wat is de ‘Smart Glass’?

De Smart Glass beschikt, naast een camera met een krachtige zoomfunctie, ook over een spreek-luisterverbinding en kan foto’s maken. De bril is tevens uitgerust met een ‘augment display’, een klein scherm waar instructies in de rechterlens kunnen worden geprojecteerd. Dit is bijzonder handig voor het geven van aanwijzingen (bv bij wondzorg) of het projecteren van instructies (bv instellen morfinepomp) 

Hoe werkt het?

De verpleegkundige gaat bij de patiënt langs, zet de Smart Glass op en maakt verbinding met de ‘backoffice’. In de backoffice zit een zorgverlener die vanop een vaste locatie de handelingen ‘live’ meevolgt en feedback of instructies kan geven. De Smart Glass kan volledig vanop afstand worden bestuurd waardoor de verpleegkundige de handen vrij heeft om de zorghandelingen uit te voeren.

nursing begeleidster Sharon Delabie heeft de Smart Glass opgezet
Nursing begeleidster Sharon Delabie heeft de Smart Glass opgezet

Sharon Delabie, nursingbegeleidster bij het Wit-Gele Kruis: “We deden reeds enkele testen en zowel onze thuisverpleegkundigen als patiënten zijn tot nu toe enthousiast. Het is een knap staaltje innovatie met heel veel potentieel. Wanneer je bij de patiënt bent en je vragen of problemen hebt kan je bijvoorbeeld direct bellen naar een referentieverpleegkundige wondzorg. Voor nieuwe medewerkers of collega’s die zich onzeker voelen bij bepaalde handelingen, omdat ze dit nog niet veel gedaan hebben, kan dit een meerwaarde zijn. Ook andere zorgpartners kunnen trouwens aansluiten tijdens de video call, bijv. een wondzorgspecialist die zo de hoogdringendheid van een consultatie kan inschatten of in overleg kan gaan met de verpleegkundige en patiënt. Dit komt de kwaliteit van zorg alleen maar ten goede.”

Pilootproject

Het project beoogt verschillende doelstellingen: er wordt onderzocht of de technologie geschikt is voor de thuiszorg. In welke mate is de Smart Glass ergonomisch en gebruiksvriendelijk tijdens het uitvoeren van een zorg? Kan de verbinding in omstandigheden worden gegarandeerd gezien gebruik wordt gemaakt van het GSM-netwerk? In welke mate heeft het gebruik impact op het zorgproces? Beantwoordt het gebruik aan alle GDPR- en privacy richtlijnen? En last but not least: wat denken de patiënten en verpleegkundigen van de Smart Glass? Vragen die na het project worden beantwoord.

Pilootproject in samenwerking met VLAIO

Dit pilootproject past in een oproep van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO) om ondernemers en zorgorganisaties de kans te geven de mogelijkheden en toepassingen van XR-technologie grondig te verkennen. XR technologie staat voor Extend Realiteit en is een verzamelnaam voor alle technologieën waar virtuele realiteit wordt toegepast.

Projectpartners

Wit-Gele Kruis West –Vlaanderen www.witgelekruis.be

Iristick www.iristick.com

CIDSS: www.cidss.be

Dit project wordt mede gesubsidieerd door Vlaio www.vlaio.be

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

One Response

  1. Keep quiet, I roughly grab her wrists and pinned them over her head with one hand. It was then that she realized how horny she was. ” Is this what you want, Heather?” My demeanor became dark as my free hand ran down the front of her dress and I pulled it down exposing her bra-less breasts. I pinched one of her nipples hard.She squeales ” Yes..Yes.” My mouth covers hers, my tongue is probing her while my slow hand continues roaming down her body until it slips between her thighs and begins to make its way up. My tongue surges in her mouth and entwined so softly with hers, she moans in…
    https://exordium8824092.wordpress.com/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.