11 ziekenhuizen lanceren diabetesinfo op kindermaat

filmpjes diabetes

Elf Belgische ziekenhuizen bundelden de krachten om zestien informatieve video’s te maken op kindermaat over diabetes type 1. Dit moet kinderen meer zelfredzaam maken.

Diabetes type 1 heeft een heel grote impact op kinderen. Ze moeten altijd berekenen hoeveel koolhydraatporties of gram koolhydraten ze hebben gegeten, en hoeveel insuline ze nodig hebben. Van jongs af aan moeten ze eraan denken om druivensuiker, een frisdrank of fruitsapje op zak te hebben, om een dip in de suikerspiegel op te vangen. Ook moeten ze er vier keer per dag aan denken om insuline in te spuiten. Dat is veel voor een kind. Bovendien is informatie over diabetes type 1 doorgaans op volwassenen gericht. Om die reden besloten elf Belgische ziekenhuizen samen met het VDKA (Vlaams Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten) korte video’s te maken die kinderen wegwijs maken in de ziekte.

De zestien korte filmpjes gaan over een waaier aan onderwerpen: Wat is diabetes? Waarom heb ik diabetes? Kan ik ervan genezen? Wat doet diabetes met mijn lichaam? Wat moet ik doen om me goed te blijven voelen? Wat zijn de gevaren van de ziekte? Welke gevolgen heeft dit op school en bij naschoolse activiteiten?

Vooroordelen uit de wereld helpen

Om de aandacht niet te laten verslappen, zijn de filmpjes bewust kort gehouden: ze duren één tot ongeveer vijf minuten. Kinderen van negen jaar en een beetje ouder nemen ​ informatie niet goed op als die te lang is uitgesponnen. Daarom bevatten de filmpjes ook animaties die tonen hoe iets werkt. Voor realistische illustraties zijn ook opnames gemaakt in het Antwerpse ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. “Filmpjes passen in de leefwereld van kinderen. Ze kunnen die samen kijken met ouders, grootouders, broers, zussen, klasgenoten of vriendjes. Zo helpen we ook onwetendheid en vooroordelen uit de wereld. Want van diabetes kan je nooit vakantie nemen. Als we hiermee meer begrip kunnen creëren voor kinderen met diabetes, is onze missie geslaagd”, zegt Ann Struyf, diabetesverpleegkundige ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis en penningmeester bij VDKA.

De volgende ziekenhuizen werkten mee aan de video’s: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen), AZ Turnhout, UZA Brussel, UZ Brussel. Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg, UZ Gent, VITAZ, UZ Leuven, AZ Delta, AZ Sint-Jan.

De filmpjes zijn er in het Nederlands, Frans, Turks, Berbers, Maghrebijns en standaard Arabisch.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.