Spoeddienst Jessa wint Belgisch kampioenschap in urgentiegeneeskunde en trekt naar Berlijn voor Europese titel

SPOEDDIENST JESSA WINT BELGISCH KAMPIOENSCHAP
(vlnr: Yullis Vandewalle, spoedverpleegkundige – dr. Xandrine Vanderspikken, coach – dr. Ben Pellens, teamleader – dr. Cécile Wouters, urgentiearts – dr. Lotte Van Nylen, urgentiearts, dr. Melvin Willems, coach)

De dienst spoedgevallen van het Jessa Ziekenhuis mag zich sinds afgelopen vrijdag Belgisch kampioen noemen in de urgentiegeneeskunde. In een onderdeel van het jaarlijkse BeSEDiM ° -congres namen 4 teams het tegen elkaar op. In de finaleronde versloeg Jessa het team van UZ Gent. Een bijzondere bekroning voor sterk teamwerk van de Jessa-ploeg, zegt coach dr. Melvin Willems: “Deze overwinning is vooral het resultaat van een intensief opleidingsbeleid waarbij we de lat standaard zeer hoog leggen voor onze arts-specialisten in opleiding en verpleegkundigen. We organiseren wekelijks meerdere leermomenten, inclusief simulatie-onderwijs. We hebben vrijdag getoond hoe goed we als team op elkaar zijn ingespeeld. Dat we in de finale een universitair ziekenhuis konden verslaan, maakt er echt een topprestatie van.”

Elk team kreeg 2 fictieve cases waarbij het de uitdaging was om de instabiele patiënt zo goed mogelijk te beoordelen, letsels te identificeren en zo snel mogelijk adequaat te (be)handelen, volgens het principe ‘treat first what kills first’. Dr. Melvin Willems: “Bij een urgente opvang van een kritieke patiënt moet er heel veel op zeer korte tijd gebeuren. Het gaat vaak om leven of dood. Het is dus belangrijk om goed het overzicht te bewaren. Dat is de kracht van een topteam.”

Iedereen die betrokken is bij de opvangen van kritieke patiënten in België (elke urgentie-arts of verpleegkundige) kan meedoen aan de competitie die sinds 2018 wordt georganiseerd door de nationale wetenschappelijke vereniging van urgentiegeneeskunde. Een team bestaat uit 4 mensen, waaronder een teamleader. Behalve Jessa, deden ook UZA, UGent en Clinique André Renard uit het Luikse Herstal mee. Het is de eerste keer dat een niet-universitair ziekenhuis deze cup mee naar huis neemt.

Dankzij deze overwinning mag het Jessa-team ons land in het najaar (15-19 oktober) vertegenwoordigen op het ‘Europees kampioenschap simulatie’ in Berlijn.
(°) BeSEDiM= Belgium Society of Emergency and Disaster Medicine, de nationale wetenschappelijke vereniging van urgentiegeneeskunde. Het congres vond dit jaar plaats in Kinepolis Gent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.