ZORO: innovatieve training rond cruciale competenties

ZORO-banner-16-9

De zorgsector verandert voortdurend. Dit eist heel wat van jou als zorgprofessional. ZORO houdt de vinger aan de pols met een wetenschappelijk onderbouwde training waarin je werkt rond vier essentiële competenties. De groepen zijn bewust gemengd: studenten en werkenden, over alle niveaus en zorgsectoren heen. Zo leer je van en met elkaar en kom je tot verrassende inzichten. In het voorjaar van 2022 start de derde reeks ZORO-trainingen. Inschrijven kan nog tot en met 10 januari.

Maatschappelijke en technologische veranderingen hebben een impact op de zorgvraag. Ook de manier waarop zorgverleners werken en (bij)leren, verandert voortdurend. Daarom lanceerde het Gouverneur Kinsbergencentrum (Provincie Antwerpen) in 2019 het Interreg Vlaanderen-Nederland project ZORO, dat staat voor ‘Zorgroute Arbeidsmarkt’. Ze werken hiervoor samen met Curio (NL), Universiteit Antwerpen, VIVES Kortrijk-Ieper-Brugge graduaat Verpleegkunde en VIVES Hogeschool. 

Bij ZORO draait alles om het uitwisselen van kennis, ervaringen en inzichten. Daarom brengen we leerlingen, studenten, startende en ervaren zorgverleners samen in gemengde groepen. We werken over niveaus en specialisaties heen: zorghulp, helpende zorg & welzijn, verzorgende (IG), zorgkundige en verpleegkundige (HBO5 en bachelor in Vlaanderen, MBO en HBO in Nederland). Een unieke kans om je competenties aan te scherpen en je te laten inspireren door nieuwe en andere inzichten.

Vier onmisbare competenties 

In de vier modules van de ZORO-training scherp je evenveel competenties aan. Deze competenties werden geselecteerd op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Bovendien toetsten we de inhoud van de training aan de praktijk tijdens interactieve workshops. Twee focusgroepen in Vlaanderen en Nederland vulden dit nog verder aan. De gekozen competenties bleken belangrijk voor elke (toekomstige) zorgverlener, ongeacht het diploma. 

Module 1: interprofessioneel samenwerken 

De beste zorg bieden gaat verder dan enkel je eigen job goed uitoefenen. Om een zorgontvanger optimaal te helpen, is samenwerken met andere zorgprofessionals een must. Ieder heeft een eigen expertise en vervult een specifieke rol. In deze module leer je de personen in je team beter kennen. Je leert ook een zorgplan opstellen dat vertrekt vanuit de belangrijkste persoon in het team, de zorgontvanger zelf. 

Module 2: technologische wendbaarheid 

Maak kennis met nieuwe technologische toepassingen die een grote meerwaarde bieden voor jou en de zorgontvanger. Zorgtechnologische hulpmiddelen kunnen heel wat extra comfort bieden. Maar hoe en waar vind je die zorgtechnologie? Deze module zet je op weg. Binnen deze module werk je bovendien aan je ICT-vaardigheden. We gaan ook dieper in op het vinden van betrouwbare informatie en omgaan met (gevoelige) info. Ben jij volledig mee met de nieuwste wetten rond privacy en hoe je ze consequent toepast? 

Module 3: intrapreneurship 

In de zorg werken betekent dat je ondernemend moet zijn en mee moet nadenken over wat beter kan. Binnen deze module overwin je je angst om ondernemend en innoverend uit de hoek te komen, samen met je collega’s. Je werkt daarbij op een proactieve manier en met de nodige portie lef. Want nieuwe ideeën uitvoeren om de zorg te verbeteren, betekent ook risico’s nemen en uitdagingen niet uit de weg gaan. 

Module 4: ethisch handelen 

Ethisch handelen gaat over hoe je als zorgverlener en als team omgaat met de zorgontvanger en diens noden en behoeften. De focus ligt op de alledaagse zorg, niet op grote ethische vraagstukken. Je oefent in aandachtig zijn voor de vraag van de zorgontvanger en ziet de zorgontvanger als een waardevolle partner bij het vormgeven van zorg op maat. Je leert om kritisch naar je eigen handelen te kijken. In samenspraak met collega’s en de zorgontvanger neem je de verantwoordelijkheid voor de zorg en doe je er alles aan om deze zo effectief mogelijk te laten verlopen. 

Praktisch 

De ZORO-training is volledig gratis. De opleiding bestaat uit een startmoment, theorie (4 contactmomenten) en opdrachten voor thuis. Je werkt rond een gezamenlijke casus: STIEn, een zorgontvanger die je helpt om je theoretische kennis in praktijkervaring om te zetten. Daarnaast ga je aan de slag met een casus uit je eigen werk of stage. Zo maak je een persoonlijk portfolio. Na afloop van de training ontvang je een certificaat.

In januari 2022 start de derde reeks trainingen. Je kan kiezen voor een digitale of – afhankelijk van de geldende coronamaatregelen op dat moment – fysieke training. In totaal spendeer je ongeveer 32 uur van jouw tijd: je volgt 22 uur les en krijgt daarnaast nog enkele opdrachten om thuis verder aan de slag te gaan. 

De digitale ZORO-training gaat door op dinsdag. Kies je voor de live-sessies, dan kan je kiezen uit vier locaties:

  • op dinsdag bij VIVES Hogeschool in Brugge 
  • op dinsdag bij Curio in Roosendaal 
  • op woensdag bij Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk 
  • op woensdag bij VIVES Kortrijk – Ieper – Brugge Graduaat Verpleegkunde in Kortrijk

We verwachten dat je de vier sessies op dezelfde locatie volgt. Per locatie is er plaats voor 16 à 18 deelnemers. Dat, samen met de gemengde groepen, maakt dat er geen volledige klasgroepen of zorgteams samen kunnen deelnemen.

We werken volledig coronaproof en houden rekening met de geldende maatregelen. Bij fysieke trainingen zorgen we voor voldoende ruime lokalen en volgen we alle hygiënemaatregelen. 

Interesse?

Stel je kandidaat via https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-werk/zoro.html. Hier vind je ook alle informatie rond ZORO. 

Contact: Jolien Bernaerts, jolien.bernaerts@provincieantwerpen.be – +3232023884

ZORO is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.