Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zet de boodschap van Wereld Beroertedag in de verf

Beelden © Ann-Sophie Deldycke

Met een fotoreeks over beroerte en videogetuigenissen van patiënten roept het ziekenhuis op tot alertheid voor beroerte en vooral ook snelle reactie erop

Brugge, 28 oktober 2021 – Morgen, op Wereld Beroertedag zal de oproep van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV tot snelle herkenning van en reactie bij de eerste tekenen van beroerte niet onopgemerkt voorbijgaan. Op campus Sint-Jan gaat een fototentoonstelling van start die de symptomen en behandeling van beroerte toont. Online lanceert het ziekenhuis twee videogetuigenissen van beroertepatiënten. 

Bij beroerte zijn snelle herkenning en reactie van levensbelang!

Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), 1 op de 4 mensen mag zich hier vroeg of laat aan verwachten. In ons land vormt dit de tweede belangrijkste doodsoorzaak en de voornaamste oorzaak van een niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen. De laatste jaren is er heel wat vooruitgang geboekt in de behandelingsmogelijkheden van beroerte, maar het succes ervan is sterk tijdsgebonden. Met andere woorden: hoe sneller jijzelf of de mensen in je omgeving de eerste tekenen van een beroerte herkennen en hoe sneller je de hulpdiensten verwittigt, hoe hoger je kansen zijn dat een beroerte geen al te ernstige gevolgen heeft.

Fototentoonstelling en videogetuigenissen

Om deze boodschap in de verf te zetten, stelt het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een fotoreeks van de Brugse fotograaf-journaliste Ann-Sophie Deldycke tentoon. Naast de alarmsymptomen bij beroerte illustreren de beelden ook de behandelingsmogelijkheden en het traject van een patiënt doorheen het ziekenhuis. 

De tentoonstelling gaat van start op 29 oktober, de dag die in 2006 door de World Stroke Organizationis uitgeroepen tot ‘Wereld Beroertedag’. De foto’s zullen vier weken lang (tot 26 november) te bezichtigen zijn in de inkomhal van campus Sint-Jan, meteen ook het centrale beroertezorgcentrum van het regionale beroertezorgnetwerk.

Online lanceert het ziekenhuis ook twee videogetuigenissen.* Twee patiënten schetsen de omstandigheden waarin zij door een beroerte getroffen werden. Ze vertellen waaraan ze het te danken hebben dat ze er goed vanaf kwamen en geven mee wat volgens hen het verschil kan maken als je een beroerte krijgt.

Beelden © Ann-Sophie Deldycke
vlnr: dr. Geert Vanhooren, dr. Sofie De Blauwe, Ann-Sophie Deldycke, Pablo Annys, Hans Rigauts © Ann-Sophie Deldycke

Beroerte herkennen dankzij FAST

Hoe je een beroerte herkent? De FAST-test kan helpen! Dit Engelse woord benadrukt het belang van snelheid, maar daarnaast staat elke letter voor een ander symptoom of aandachtspunt:

  • F = Face (Gezicht, dus): een afhangende mondhoek
  • A = Arm: een arm of been hangt slap of is verzwakt 
  • S = Spraak: spraakproblemen, woorden niet vinden of een onduidelijke uitspraak
  • T = Tijd: geen tijd verliezen, bel onmiddellijk 112! Hoe sneller je in het ziekenhuis raakt, hoe beter

* Bekijk de videogetuigenissen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.