Restaurant Danieli Il Divino schenkt onderwaterwereld aan ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis

Aan de verpleegpost van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis projecteert een beamer bewegende beelden van vissen. (Credit: ZNA / Dirk Kestens)

Voortaan kunnen kinderen in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis zich laten onderzoeken en overnachten tussen walvissen, dolfijnen en schildpadden. De nieuwe onderwaterwereld geeft de patiëntjes meer rust tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Deze transformatie was mogelijk dankzij sponsoring van het Antwerpse restaurant Danieli Il Divino. Eind vorig jaar kreeg de eerste verdieping van het kinderziekenhuis al het uitzicht van een safaripark. In het kinderziekenhuis overnachten jaarlijks 2500 kinderen, 800 ondergaan er een ingreep. 

Haaien en kwallen niet populair

De keuze voor de natuur en blauw is niet toevallig. Natuurelementen helpen bij het herstelproces van een kind. Daarnaast ontspant blauw lichaam en geest, kalmeert de kleur ontstekingen, werkt ze stress- en koortsverlagend en onderdrukt ze sterke emoties zoals boosheid of agressie.

Tijdens de ontwerpfase konden kinderen kiezen tussen cartoonachtige en realistische afbeeldingen. Daarnaast mochten ze ook een top drie maken van favoriete zeedieren. De haaien en kwallen zijn uit de boot gevallen. Trend-IT uit Brecht zorgde voor de herinrichting.

Wim Van der Borght, eigenaar van Danieli Il Divino:

“Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis is bijna een buur voor ons. Om onze 25everjaardag te vieren, zijn we 25 uur open gebleven voor het goede doel. Ook ZNA-artsen zijn toen komen eten. Uit hun verhaal begreep ik dat het ontbreekt aan subsidies voor spulletjes die kinderen even doen wegdromen, zodat ze niet zo prettige behandelingen even kunnen vergeten. Daarom is die schenking van 25000 euro voor ons zo belangrijk.”

Els van Doesburg, voorzitter ZNA:

“Een kind kijkt zelden uit naar een opname of onderzoek. Als het toch moet, maakt het echt een verschil wanneer het kind zo weinig mogelijk geconfronteerd wordt met de ziekte en wat daarbij hoort. Namens de patiëntjes en hun ouders ben ik het team van Danieli Il Divino heel dankbaar voor de steun. Samen met hen hebben we een hele ziekenhuisverdieping kunnen omtoveren in een aangename omgeving voor kinderen. Zo voelen de kinderen zich ook in het ziekenhuis als een vis in het water.”

In de onderzoekskamer (waar soms vervelende onderzoeken gebeuren) zorgen 3 schermen voor afleiding. Nadien mogen de patiëntjes een cadeau kiezen uit de schatkist. (Credit: ZNA / Dirk Kestens)
In de onderzoekskamer (waar soms vervelende onderzoeken gebeuren) zorgen 3 schermen voor afleiding. Nadien mogen de patiëntjes een cadeau kiezen uit de schatkist. (Credit: ZNA / Dirk Kestens)

Zelfklevers, bewegende beelden en blacklight

Beeldschermen en zelfklevers scheppen een onderwatersfeer over de hele tweede verdieping. Die omvat zowel de onderzoekskamer als de verpleegpost, gang, inkomhal en 22 patiëntenkamers (met 38 plaatsen) waar de kinderen overnachten. Hierdoor zijn de kinderen meer op hun gemak tijdens een opname. 

In de onderzoekskamer kunnen de kinderen op schermen in een rots kijken naar bewegende onderwaterbeelden. Ook panelen in het plafond nemen de kinderen mee in een fantasiewereld onder water.

Om de aandacht af te leiden, kunnen ze met een UV-lamp (ultravioletlicht of blacklight) tijdens een vervelende ingreep of een vaccinatie op zoek gaan naar verborgen vissen. Zodra dit achter de rug is, mogen ze een cadeautje kiezen uit de grote schatkist in de kamer. Daarnaast heeft de verpleegpost een hele wand met bewegende beelden van virtuele vissen.

Tot slot hangt op de deur van elke slaapkamer een afbeelding van een zeedier. Dat keert ook terug in de kamer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.