i-mens ondersteunt boodschap Minister Vandenbroucke om vaccinatie in zorg te verplichten

Coronavirus,Prevention,And,Treatment,Concept.,Senior,Female,Patient,Getting,Vaccinated

In de zorgsector is vaccinatie een ethische verplichting

Als zorgorganisatie, actief in o.a. thuiszorg en residentiële zorg, zijn we zeer tevreden dat Minister Vandenbroucke aangeeft om de vaccinatie in de zorgsector verplicht te maken.

Dat vaccinatie het middel is om de volksgezondheid te beschermen, staat buiten kijf. Een verplichte vaccinatie in de zorg is de enige stap in de goede richting om ook mensen met een zwakkere gezondheid te beschermen. Laat ons niet vergeten dat zij in hun vrijheid beroofd worden indien ze – tegen hun wil in – in contact komen met een ongevaccineerde zorgmedewerker die door zijn of haar keuze een reëel gevaar vormt voor de gezondheid en verdere levensloop van die persoon. Bij i-mens willen we onze klanten de garantie geven dat dit niet zal gebeuren. Kom je in aanraking met een van onze zorgmedewerkers, dan is die gevaccineerd. Dat is ons uitgangspunt dat we liever vroeger dan later waarmaken. We hopen dan ook van harte dat we hierin ondersteund worden door het beleid en dat Minister Vandenbroucke zijn belofte kan waarmaken.

Een bedreiging voor de gezondheid

Een vaccinatieverplichting. Het klinkt hard en cru. Laat het ons in de zorg geen vaccinatieverplichting noemen, maar een ethische verplichting. Of een morele. Een deontologische, dat ook. Dat dekt de lading en vat samen waar het uiteindelijk om draait: een zorgmedewerker kan niet tegelijk zorg dragen en iemand blootstellen aan gevaar. De individuele keuze van een zorgmedewerker om zich niet te laten vaccineren, kan beslissen over leven en dood van de zorgbehoevende waarmee hij in aanraking komt. Dat klinkt ook hard en cru, maar is de realiteit. Bovendien laat de medische toestand van sommige patiënten een vaccinatie niet altijd toe. Wanneer onze medewerkers over de vloer komen, willen we garant staan voor een kwaliteitsvolle zorg. En geen potentiële bedreiging vormen voor de gezondheid van risicogroepen en mensen met een zwakkere gezondheid.

Een coronavrije wereld is een illusie

Als organisatie hebben ook wij een verplichting: de maximale bescherming van onze klanten en onze medewerkers. Om hieraan te voldoen vormt een verplichte vaccinatie van zorgmedewerkers een absolute voorwaarde. Na maandenlange debatten zijn we dan ook verheugd dat Minister Vandenbroucke zich heeft uitgesproken om dit grondig te bestuderen. Wij als organisatie, onze klanten en onze medewerkers verdienen die duidelijkheid.

Want over 1 ding bestaat geen twijfel: de wereld zal nooit meer volledig coronavrij zijn. De opkomst van de deltavarianten zijn er het bewijs van. We zullen moeten leren leven met een “beredeneerd risico” indien we onze maatschappij niet permanent op slot willen houden. Maar die risicofactor is bij een zorgbehoevende inherent aanwezig, ook voor en zonder corona. Het is dan ook de morele en collectieve plicht van zorgorganisaties, hun medewerkers en het beleid om ervoor te zorgen dat dit “beredeneerd risico” geen reëel risico wordt voor de meest kwetsbaren in de maatschappij.

Wij zijn alvast bereid om samen met de Minister en alle partners in de zorgsector verder na te denken over de concrete uitrol van de verplichte vaccinatie bij zorgmedewerkers.

Karin Van Mossevelde en Erwin Devriendt, namens i-mens vzw

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.