Vroedkundigen worden zorgkundige dankzij nieuw opleidingsonderdeel

foto zorgkundige brugge
Redactie

Studenten vroedkunde of afgestudeerde vroedkundigen kunnen sinds begin dit jaar ook het attest van zorgkundige aanvragen, ten minste als ze een bijkomend opleidingsonderdeel hebben voltooid. Met het attest kunnen ze meteen aan de slag als zorgkundige in zorginstellingen.

De nieuwe regelgeving rond gezondheidsberoepen is sinds januari 2024 van kracht. VIVES Hogeschool speelde kort op de bal en heeft het nieuwe opleidingsonderdeel ‘Zorgkundige plus’ meteen daarna ingericht voor de opleiding vroedkunde, om op die manier studenten en afgestudeerden de kans te geven om het attest nog dit academiejaar te behalen.

De nieuwe module die studenten kunnen volgen, telt 3 studiepunten en omvat onder andere een week stage bij ouderen, een lesmoment vaardigheden en een theoretisch examen rond de wetgeving, ouderenzorg en zorgkundige handelingen. Studenten die slagen en de eerste 60 studiepunten van de opleiding vroedkunde hebben behaald, krijgen een attest om zich te registreren als zorgkundige bij de overheid op het digitaal loket van Zorg en Gezondheid.

Ruim 30 studenten vroedkunde en net afgestudeerden, zowel in campus Brugge als in campus Kortrijk, hebben het traject met succes gevolgd. Dat zijn heel wat helpende handen voor deze zomerperiode in de zorg. Velen onder hen doen een vakantiejob in een ziekenhuis of woonzorgcentrum in West-Vlaanderen. Ze kunnen daarna ook studentenwerk doen in het weekend. Daarnaast geeft het afgestudeerde vroedkundigen ook meer kansen op de arbeidsmarkt, omdat ze op meer plaatsen dan de verloskundige afdelingen aan de slag kunnen, waar soms maar tijdelijke jobaanbiedingen beschikbaar zijn. Dankzij een attest van zorgkundige kunnen ze deze periode makkelijker in de zorgsector overbruggen tot er opnieuw werk is om als vroedkundige aan de slag te gaan. 

Uniek in Vlaanderen

Hanne Vancaillie, studie- en trajactbegeleider Hogeschool VIVES Brugge: “We zijn heel erg trots op deze opleiding. Dit maakt ons uniek in Vlaanderen. Ook geven we op die manier de zorgsector een duwtje in de rug. Volgend academiejaar zal deze opleiding opnieuw ingericht worden. We hopen om opnieuw een mooie groep te mogen opleiden.”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.