Bewoners met dementie fietsen tegen kanker

IMG_2973

De 1000km van Kom op tegen Kanker kan ook dit jaar omwille van corona niet doorgaan. Maar dat houdt de bewoners van woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden niet tegen om toch te trappen voor dit goede doel. Gedurende een week proberen een 100-tal bewoners 1000km bijeen te fietsen. Op vrijdag 14 mei werd de proloog gereden door 4 bewoners met dementie. Dit was de start van een bijzonder warm initiatief van het kinesitherapeutenteam in woonzorgcentrum Den Olm. 

Na een jaar waarin de lockdown het leven van vele ouderen in de woonzorgcentra “on hold” zette, was het genieten van een moment waarop bewoners met dementie het actieve verenigingsleven stilaan terug op gang trapten in Den Olm. En dat gebeurde afgelopen vrijdag. 

Het officiële startschot klinkt dan wel maandag 17 mei om 9 uur, toch werden de eerste kilometers al gefietst op vrijdag 14 mei. Een week lang trappen de bewoners van Den Olm voor het goede doel. Het is de ambitie om tijdens deze week een 100-tal bewoners te laten fietsen voor Kom op tegen Kanker, en dit onder de deskundige begeleiding van een gemotiveerd kinesitherapeutenteam. “Dagelijks fietsen onze bewoners virtueel over Vlaamse wegen een totale afstand van 1000 km bij elkaar. Zij krijgen, via de aangekochte software, voor zich de weg geprojecteerd op een groot scherm en kunnen op deze manier ook genieten van het levensechte landschap onderweg. Mooi om te zien!” vertelt Anke Geerts, ergotherapeute in Den Olm. De laatste rit op vrijdag 21 mei gaat van de Grote Markt te Mechelen naar de Schoolstraat in Bonheiden om dan om 15 uur de apotheose te beleven met de aankomst in het woonzorgcentrum.

Op deze manier zetten we als woonzorgcentrum onze visie kracht bij en tonen we dat mensen met dementie nog wel degelijk bijdragen tot belangrijke maatschappelijke waarden en initiatieven. Daarenboven is het wetenschappelijk bewezen dat bewegen en sporten het proces van dementie vertraagt en zelfs kan uitstellen. Maar vooral kan op deze manier het samenhorigheidsgevoel van “samen zijn we sterk” het isolement doorbreken waarmee de bewoners geconfronteerd werden tijdens het afgelopen Coronajaar. Gesteund door de herinneringen aan al die mensen die het jammer genoeg niet gehaald hebben, zullen zij ongetwijfeld een extra tandje kunnen bijsteken,” aldus Patrick Audiens, kinesitherapeut.

Wil je onze actie voor Kom op tegen Kanker steunen? Dat kan door te storten op het rekeningnummer van Kom op tegen Kanker BE14 7331 9999 9983 met vermelding van “GIFT” en de negencijferige code van de Imeldateams: 170041790.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.