Ode aan iedereen die zorgt…

DvdZ03

‘Ik hou van u’ zeg je niet tegen iedereen. En zeker niet zomaar. Toch gebeurde dat tijdens de Week van de Zorg meer dan ooit. En deden we dat in Vlaanderen massaal op de fijne muziek van Noordkaap. Op hun iconische oorwurm ‘Ik hou van u’. 

Jammer jammer 

De traditie wil dat de derde zondag van maart de deuren van de zorg- en welzijnssector wijd open gezet worden. 200.000 mensen gaan dan overal in Vlaanderen en Brussel op ontdekking in één of andere voorziening en maken kennis met kwalitatieve zorgverlening, met enthousiaste en deskundige zorgmedewerkers, met innovatieve tendensen,… 

Maar de corona-pandemie leerde ons allemaal om bijzonder bescheiden te zijn en de opendeurzondag van maart 2020 en 2021 kon niet doorgaan. Vzw Dag van de Zorg moest – zoals zoveel andere organisaties – schakelen en reorganiseren en toverde een Feestweek van de Zorg uit hun hoed. Uiteraard coronaproof of wat had je gedacht. 

7 Dagen van de Zorg 

Een Feestweek van de Zorg dus. Van maandag 15 tot en met zondag 21 maart werden niet alleen alle professionele zorgverleners, maar ook vrijwilligers en mantelzorgers in de kijker gezet met de campagne ‘ik hou van u’ en kregen ze een week lang alle aandacht die ze verdienen. Een week lang ‘dankjewels’ en ‘ikhouvanu’s’. Voor zij die echt het verschil hebben gemaakt tijdens het afgelopen coronajaar.  

Zorgbabbels, online talkshow over graag werken in de zorg 

Elke dag van de (feest)Week van de Zorg kon je tussen 9 en 11 uur genieten van een online talkshow van en over de sector. Een echte luistertip voor kaderleden en zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers en alle mensen met interesse in zorg en welzijn. Meer dan 2500 geïnteresseerden volgden de 5 talkshows die te volgen waren via livestream. Er werd elke dag een ander subthema behandeld dat kadert in een groter geheel: graag werken in de zorg. 

Experten, filosofen en ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord, afgewisseld met goede praktijken en mooie muziek van Katrien Verfaillie. Er kwam veel (50!) schoon maar vooral boeiend volk met o.a. Dirk De Wachter, Ann Wauters, Yvonne Denier en Ignaas Devisch, Chantal Vanaudenhove en Veerle Draulans, Minister Wouter Beke, Minister Hilde Crevits, Hare Majesteit Koningin Mathilde,… Lisbeth Imbo van De Zevende Dag was de geknipte gastvrouw. 

Blokbusters, regionale Radio Gaga’s 

Op woensdag 17, vrijdag 19 en op zondag 21 maart trokken Joris Hessels en Dominique Van Malder van Radio Gaga samen met Showbizz Bart en stand-up comedian Erhan Demirci door Vlaanderen met Blokbusters. Ze maakten 3 uitzendingen (of 9 uur livestream) en deden dat live vanop verschillende zorglocaties. Met animatie en muziek, met een lach en een traan en warme storytelling. Iedereen kon meegenieten via livestream en alle uitzendingen zijn nog te herbekijken. 

Zangchallenge voor zorgorganisaties 

Drie minuten en vierentwintig seconden: zo lang duurt het bekendste nummer van Noordkaap, de rockband van Stijn Meuris. De alombekende oorwurm dateert al van 1995, toen het gecomponeerd werd voor de film ‘Manneken Pis’. ‘Geef me een kus’ mag dan misschien bevreemdend klinken in deze coronatijden, toch was het de metafoor om tijdens de Week en Dag van de Zorg dankuwel te zeggen aan de talloze mensen van de zorg. 

De zorgorganisaties zongen tijdens de Week van de Zorg massaal in hun eigen bubbel het nummer uit volle borst. Honderden en honderden versies. Ontroerend en nu al dé hype van 2021, net zoals de Jerusalema dance challenge dat in 2020 was. 

Zondag 21 maart, 12 uur 

Het muzikale orgelpunt van de Week speelde zich af op zondag 21 maart. Meer dan 35 beiaards deden mee aan de ik hou van u-challenge en speelden om 12 stipt de Noordkaap-klassieker. Op datzelfde moment werd er overal in Vlaanderen gezongen vanuit de deur, vanop het balkon, samen met familie en vrienden. 

En als dessertje engageerden talloze jeugdbewegingen zich om op zondagnamiddag een plaatselijke zorgorganisatie te bezoeken om hen te verrassen met een zangstonde. ‘Ik hou van u’ klonk overal in Vlaanderen. Kippenvel. 

Sterk merk 

De pers- en media-aandacht was du jamais vu. De Week en Dag van de Zorg werden meer dan ooit gecoverd door talloze programma’s op VRT: één, Canvas, Radio 1, Radio 2 en Kentnet. Maar ook op VTM, Qmusic, JoeFM, geschreven pers en alle regionale televisiezenders. Zelfs covering van het 12 uur-moment op Dag van de Zorg met een livestream tijdens de uitzending van De Zevende Dag. 

En op sociale media sneuvelde het ene na het andere record. De hashtags #ikhouvanu en #dagvandezorg waren al lang niet meer te tellen. 

Uitkijken naar 22 maart 2022 

Dit smaakt naar meer. De ploeg van vzw Dag van de Zorg kijkt al uit naar de editie van 2022. Met een Week van de Zorg, uiteraard én met op zondag 20 maart 2022 een echte opendeurdag. Iets om naar uit te kijken. 

Het volledige verhaal van Week en Dag van de Zorg 2021 kan je terugvinden op www.dagvandezorg.be

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.