Huisdier op bezoek in Sint-Trudo Ziekenhuis vanaf volgend jaar

onco- en palliatief team STZH

Sint-Trudo Ziekenhuis start binnenkort met de bouw van een buitenpaviljoen, waarin huisdieren hun baasjes zullen kunnen bezoeken. De oplevering is voorzien in het voorjaar van 2022.

Projectverantwoordelijke en één van de bezielers van het project, Nele Kerkhofs licht toe: “Als psychologe sta ik vaak in contact met oncologische patiënten die een zware tijd doormaken. Met het onco- en palliatief team in Sint-Trudo staan wij hen zo goed mogelijk bij. Een suggestie die we van verschillende patiënten kregen, is de grote wens om hun huisdier te kunnen zien tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, omdat ze daar grote troost uit kunnen halen. Anderzijds zijn mensen ook bezorgd over hun huisdier dat hen mist. Ook het afscheid nemen van hun trouwe viervoeter in eindelevensfase kan een heel groot verschil betekenen voor mensen. We hebben dit een paar keer kunnen opzetten voor patiënten in een buitenomgeving, maar dat is natuurlijk niet in elk seizoen praktisch te regelen.”

De mosterd werd gehaald in UZ Brussel, waar huisdieren nu al op bezoek kunnen komen in Villa Samson. “Het paviljoen dat we gaan bouwen bestaat uit een aparte, ingerichte en verwarmde ruimte, zeg maar een “outdoor living” in de binnentuin van het ziekenhuis. De absolute voorwaarde was om een veilige omgeving te creëren die voldoet aan alle nodige hygiëne- en onderhoudsvoorschriften. Door deze ontmoetingsruimte in een buitenpaviljoen in te richten kan dat én kunnen we er een gezellige, warme ruimte van maken. Er is ook rekening mee gehouden dat we bedlegerige patiënten vlot tot daar kunnen brengen.”, vult Nele Kerkhofs aan.

“Het is fantastisch voor ons om te zien op hoeveel steun en bijval we kunnen rekenen. Zo heeft Fighters Against Cancer zich onlangs geëngageerd om hun opbrengsten naar dit project te laten gaan. Ook andere sponsors hebben zich al aangediend en daar zijn we enorm dankbaar voor, omdat we dagelijks merken hoe belangrijk het voor het welbevinden van patiënten is dat ze liefde en warmte krijgen, en daarin heeft ook een huisdier zijn plaats.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.