Kom op tegen Kanker zet in op preventie met ‘De Nieuwe Levensgenieter’

De Nieuwe Levensgenieter_Ambassadeurs
Redactie

Kom op tegen Kanker daagt Vlamingen uit om vorm te geven aan ‘De Nieuwe Levensgenieter’, een initiatief dat kadert binnen kankerpreventie. Dat preventie, en met name een gezonde levensstijl, het verschil kan maken in de strijd tegen kanker is duidelijk: 40 procent van de kankergevallen is te voorkomen. De Nieuwe Levensgenieter wil enerzijds informeren en anderzijds tonen dat een gezonde levensstijl op geen enkele manier een compromis hoeft te zijn.

Op denieuwelevensgenieter.be staan praktische tips en ideeën om volop van het leven te genieten en gezonde keuzes te maken. Kom op tegen Kanker werkt samen met verschillende chefs en experts om inspiratie te bieden voor smakelijke, gezonde en verrassende gerechten en drankjes. Er zijn ook factchecks, zoals ‘Meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat één glaasje alcohol per dag geen kwaad kan voor je gezondheid.’ Daarnaast vind je er ook educatieve stukjes zoals: ‘Kun je voorkomen dat je kanker krijgt?’ Verder is er ook aandacht voor de sociale beïnvloedingsprocessen bij bijvoorbeeld alcoholgebruik. Denk maar aan: ‘Ben jij zwanger misschien?’ of ‘Je hoeft toch niet meer met de auto te rijden?’

Mentaliteitsverandering

Bert De Backer, voormalig wielrenner en analist bij Sporza, is samen met diëtist Michaël Sels en tv-maker Karine Claassen ambassadeur van De Nieuwe Levensgenieter en gelooft in de mentaliteitsverandering: “Of het nu gaat over minder alcohol drinken, vaker bewegen of meer groenten eten… Elke gewoontevorming vraagt tijd. De ene heeft er een jaar voor nodig, de andere vijf jaar. En dat is oké. Ik wil met De Nieuwe Levensgenieter mensen informeren en helpen om kleine stapjes te zetten. Alleen al door zelf te tonen hoe het kan.”

Onderzoek toont aan dat maar liefst 40 procent van de kankergevallen voorkomen kan worden met een gezonde levensstijl en leefomgeving. Een cijfer dat bewijst hoe groot het potentieel van preventie nog is, in de strijd tegen kanker die we samen voeren. Dat weet ook David Vansteenbrugge: “Het doel van De Nieuwe Levensgenieter is om een beweging in gang te zetten waarin gezond genieten centraal staat. Iedereen is natuurlijk vrij om keuzes te maken, maar we willen wel de tools aanreiken om dat op een bewuste manier te doen. Daarnaast heeft de overheid een rol te spelen om dit haalbaar te maken. Door deze aanpak willen we het risico op kanker verlagen en bijdragen aan een gezondere toekomst voor iedereen.”

Alcohol en kanker

De Nieuwe Levensgenieter zet op verschillende levensstijlthema’s in, zoals ultrabewerkte voeding, sedentair gedrag, bewerkt vlees en alcohol. Een eerste thema dat aandacht krijgt binnen De Nieuwe Levensgenieter is alcohol. Recent onderzoek van Kom op tegen Kanker toont aan dat meer dan de helft van de Vlamingen (55 %) niet op de hoogte is van de link tussen alcohol en een verhoogd risico op zeven types kanker. Terwijl die wetenschappelijk bewezen is. Meer nog: 45 procent is van mening dat matig alcoholgebruik goed is voor hart- en bloedvaten.

Op de foto: De Nieuwe Levensgenieter ambassadeurs Karine Claassen, Bert De Backer en Michaël Sels.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES