Maria Middelares organiseert bloedinzameling voor eigen medewerkers

bloedgeven1
Redactie

Op dinsdag 3 september organiseerde Maria Middelares samen met Rode Kruis-Vlaanderen een bloedinzameling op de eigen site in Gent voor medewerkers en artsen. In totaal staken meer dan 65 medewerkers en artsen de armen uit de mouwen. Letterlijk en figuurlijk.

“Ziekenhuizen hebben dagelijks bloed nodig”, zegt Jan Poté van Rode Kruis-Vlaanderen. “Dat wil ook zeggen dat we dagelijks bloeddonoren nodig hebben, ook al omdat bloed – in tegenstelling tot plasma – een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. We hebben een trouwe donorpopulatie – waarvoor zeer grote dank! – en we roepen regelmatig op om bloed of plasma te komen geven.”

Minder donoren

De timing van de actie was niet toevallig gekozen. Tijdens de zomermaanden, wanneer veel mensen op vakantie zijn, is de bloedvoorraad traditioneel laag. Elke donatie kan nochtans het verschil maken in het leven van patiënten die een bloedtransfusie nodig hebben. Redenen genoeg dus voor de medewerkers van het Gentse ziekenhuis om niet bij de pakken te blijven zitten en zélf te doneren.

“In het algemeen is er geen probleem en we hebben normaal gezien voldoende bloed om de ziekenhuizen te bedienen”, aldus Poté. “Maar er zijn van die typische periodes waarin er minder donoren zijn, zoals vakanties. Tijdens elke vakantieperiode (kerst, Pasen, grote vakantie, brugdagen) zijn we dus alert en roepen we onze donoren op voorhand op om een afspraak te maken om te doneren. We doen die oproep ook af en toe via de media als de nood wat hoger wordt, zoals onlangs voor de negatieve bloedgroepen.”

Het was meer dan tien jaar geleden dat Maria Middelares een bloedinzameling organiseerde onder de eigen medewerkers organiseerde, maar het Gentse ziekenhuis zou dit in de toekomst weer vaker willen doen. De medewerkers reageerden alvast enthousiast.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.