130 bikers bezorgen deelnemers Jumbo-Run een hoogdag

IMG_5097
Redactie

Op zaterdag 24 augustus werd voor de 53ste keer de Jumbo-Run georganiseerd. De opmerkelijke sidecar-tour, een organisatie van Dominiek Savio vzw, brengt elk jaar veel supporters op de been én is ook een van de hoogtepunten van het jaar, zowel voor de bikers, als voor de deelnemers.

Voor wie de Jumbo-Run niet kent: het event, dat elke voorlaatste zaterdag van augustus plaatsvindt, koppelt een motorrijder met sidecar (denk Batman en Robin) aan iemand met een beperking. Vanaf de hoofdzetel in Gits trekt de groep in colonne door West-Vlaanderen voor een rondrit aan een gezapig tempo. De organisatie is in handen van Dominiek Savio vzw, dat kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking ondersteunt.

“De traditie van de Jumbo-Run is in Engeland ontstaan in 1961”, zegt verantwoordelijke Patsy Verheylesonne. “Motorrijders vonden dat ze iets moesten doen aan hun slechte imago. Een aantal bikers besliste daarop om met collega’s een rondrit te maken op een motor met zijspan, met iemand met een beperking als passagier. Ze zijn toen naar de Dudley Zoo in de West Midlands getrokken. Voor de jongeren met handicap werd het een onvergetelijke dag, met als hoogtepunt een bezoek aan Jumbo, de olifant. Vandaar de naam ‘Jumbo-Run’. Het werd een jaarlijkse traditie, die ook overwaaide naar andere landen. De eerste run in België vond plaats in 1971.”

Intussen waren ze bij Dominiek Savio al aan de 53ste editie toe. En ondanks het slechte weer werd ook die laatste editie andermaal een voltreffer. “Er stonden opnieuw heel veel mensen buiten om de karavaan aan te moedigen”, zegt Patsy. “Elk jaar rijden we naar een ander dorp. Deze keer was de bestemming Zonnebeke. In deelgemeente Beselare, bekend van de heksenstoet, hadden ze alle heksen uitgestald. Veel mensen hadden hun gevel versierd en stonden klaar om te zwaaien als de bikers passeerden. Je merkt dat het elk jaar weer leeft, en dat is erg hartverwarmend.”

De Jumbo-Run is voor veel meerijders dé dag van het jaar. Maar ook voor de motorrijders zelf is het een hoogdag. “De deelnemers worden elk jaar aan dezelfde biker gekoppeld, waardoor er soms mooie vriendschappen ontstaan.”

Die bikers komen trouwens niet alleen uit België. “We hebben ook rijders uit Nederland en Duitsland. Vroeger ook veel Engelsen, maar sinds de Brexit zien we die helaas niet meer”, zegt Patsy.

130 mensen met een beperking mochten zich opmaken voor een ritje langsheen West-Vlaamse wegen. “Dat waren er iets minder dan vorig jaar. We hebben helaas ook een tiental deelnemers moeten ontgoochelen omdat we niet genoeg rijders hadden. De reden? Het regenweer heeft ons niet geholpen, maar ook de nieuwe reglementering rond sidecars speelt ons parten. Die moeten sinds kort elk jaar gekeurd worden, en veel sidecare-rijders houden er daarom mee op. Sinds enkele jaren kunnen daarom ook trikes deelnemen.”

Een van die deelnemers was Ben Degrande (20) die al sinds zijn 2,5 jaar in Dominiek Savio school loopt. “Het was weer een hoogdag voor Ben”, blikt mama Kaat Vandenbulcke terug. “De nacht ervoor heeft hij vrijwel niet geslapen – hij was er voortdurend mee bezig. Het was ook wel spannender dan andere jaren. Zijn vaste rijder Peter besliste vorig jaar om zijn sidecar te verkopen. Hij moest voor de eerste keer met iemand anders meerijden, maar dat is erg goed meegevallen met Wim. Zijn jongere broer Tuur zat achterop de motor en dat gaf ’m wat gemoedsrust.”

Op de foto: Ben Degrande (l) met zijn begeleider Wim (r).

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.