ZAS-patiënten krijgen thuis antibioticabehandeling in plaats van in ziekenhuis

OPAT 1 (1)
Redactie

Om patiënten die langdurig intraveneus antibiotica moeten krijgen thuis te behandelen, start Ziekenhuis aan de Stroom (de recente fusie van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en GZA Ziekenhuizen) met een nieuw programma. Hierbij wordt de behandeling met antibiotica in de bloedbaan opgestart in het ziekenhuis en voortgezet in de thuisomgeving van de patiënt.

De behandeling in de thuisomgeving is een grote meerwaarde voor de patiënt: die hoeft nog maar kort in het ziekenhuis te blijven. Bovendien is de nieuwe aanpak kostenneutraal voor de patiënten én komen er in het ziekenhuis handen vrij voor andere patiënten. Tot slot kunnen de patiënten hun dagelijkse activiteiten ook sneller hervatten. 

Het OPAT-traject (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) is voor patiënten met een infectie die niet behandeld kan worden met antibiotica in pilvorm. Volgens de wetgeving kan de behandeling thuis voortgezet worden wanneer de patiënt thuis minstens vijf dagen antibiotica uit een infuus moet krijgen. In de praktijk is dat gemiddeld twee à drie weken, met uitlopers tot drie maanden. Door de behandeling thuis voort te zetten, worden tot 1500 ligdagen per jaar uitgespaard.

1500 ligdagen uitgespaard

Dr. Helena Mertes, infectiologe van Ziekenhuis aan de Stroom “Patiënten die langdurig een antibioticakuur via een infuus kregen moesten tot voor kort soms tot drie maanden in het ziekenhuis verblijven. Dankzij ons OPAT-programma kunnen deze patiënten veel sneller naar hun vertrouwde thuisomgeving terugkeren. De behandeling met antibiotica starten we in het ziekenhuis op. Zo kunnen de artsen meteen ingrijpen wanneer de patiënt allergisch reageert op de medicatie. Als alles vlot verloopt, kan de patiënt het ziekenhuis verlaten en de behandeling thuis voortzetten met behulp van thuisverpleging. De behandelende arts blijft in contact met de patiënt, het OPAT-team van het ziekenhuis en de thuisverpleegkundige.” 

De behandeling in de thuisomgeving leidt tot tevredener patiënten. Vroeger kon de voortzetting van de antibioticabehandeling thuis alleen voor de patiënten die het zelf betaalden. Door een wijziging in de wetgeving wordt de OPAT-behandeling thuis grotendeels terugbetaald. Dat maakt ze toegankelijk voor een grotere groep patiënten.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.