Belgische ziekenhuizen in financieel slechte papieren

Belgische ziekenhuizen

Het gaat niet goed met de financiële gezondheid van de Belgische ziekenhuizen. De afgelopen coronajaren konden ze rekenen op overheidssteun. Nu die eindigt, moet de sector afrekenen met een historisch hoge inflatie en loonkosten.

Ieder jaar voert Belfius een financiële doorlichting van de Belgische ziekenhuissector uit. Hoe levensvatbaar is de sector? De resultaten voor 2022 zien er allesbehalve rooskleurig uit.

In 2020 en 2021 ontvingen de ziekenhuizen in totaal 961 miljoen euro steun. Ook het eigen vermogen steeg met 6,1 procent ten opzichte van 2019. Dat is enigszins positief, want zo hebben de ziekenhuizen een kleine financiële buffer opgebouwd. In realiteit bevindt de sector zich in moeilijk vaarwater.

Cijfers in het rood

In 2020 werd veel zorg uitgesteld omwille van Covid-19. Men hield bedden vrij voor coronapatiënten. Het aantal klassieke opnames en daghospitalisaties daalde in 2020 met 18,2 procent. Twee jaar later is die activiteit nog niet hersteld. Er zijn minder opnames, en patiënten blijven gemiddeld ook minder lang in het ziekenhuis. Bijgevolg daalde de algemene bezettingsgraad van ziekenhuizen van 72,1 procent in 2019 naar 64,7 procent in 2021.

De ziekenhuisactiviteit daalt, en daarbovenop moeten de ziekenhuizen hogere facturen betalen. Dit jaar zouden de energiekosten naar schatting met 61 procent stijgen. Voor Belgische ziekenhuizen betekent dat een extra uitgave van 84 miljoen euro. Belfius berekent dat, indien de kosten zo hoog blijven voor heel 2022, de ziekenhuizen in het rood zullen gaan. Reken daar nog eens de indexatie van de lonen bij, en het is duidelijk dat de sector in financieel moeilijke papieren zit.

Minder investeringen

Investeringen zijn noodzakelijk, maar die dalen. Vorig jaar stonden de investeringen op 856 miljoen euro, bijna de helft (40 procent) minder dan in 2018. Dat weerhoudt de sector ervan zich voor te kunnen bereiden op de toekomst, denk maar aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk of inzetten op cybersecurity. De Belgische ziekenhuizen kampen bovendien al lang met een personeelstekort.

“Alle spelers in de gezondheidssector zullen creatief aan de slag moeten gaan om deze moeilijke periode door te komen en hun maatschappelijke zorgopdracht alsnog te vervullen”, besluit Dirk Gyselinck, lid van het directiecomité van Belfius.

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.